Σε 24 ώρες θα γνωρίζουμε το φετινό νικητή της Γιουροβίζιον στην τελικό της οποίας δεν κατάφερε να περάσει το τραγούδι της ελληνικής συμμετοχής. Επιστήμονες που ασχολήθηκαν τόσο την Γιουροβίζιον όσο και γενικότερα με τα τραγούδια που γίνονται επιτυχίες και ανεβαίνουν ψηλά στις λίστες των μουσικών τσαρτ αναφέρουν ότι υπάρχουν μεθοδολογίες και τελικά συνταγές για να καταφέρει ένα τραγούδι να ξεχωρίσει και να γίνει δημοφιλές.
O Γκλεν Φόσμπρι, αναπληρωτής κοσμήτορας στο τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γουίτσεστερ στη Βρετανία πραγματοποίησε μια σχετική έρευνα και όπως αναφέρει υπάρχει μια τυπολογία στα τραγούδια που κερδίζουν τη Γιουροβίζιον όσον αφορά τους στίχους ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες που έχει αλλάξει και ο τρόπος ψηφοφορίας. Στα 20 τραγούδια που κέρδισαν τη Γιουροβίζον από το 2002 και μετά οι στίχοι των 17 εξ αυτών περιστρέφονται γύρω από τις ερωτικές σχέσεις και στα 13 υπήρχε μέσα η λέξη «αγάπη» ή «έρωτας». Επίσης και τα 20 τραγούδια είχαν απαναλαμβανόμεν ρεφρέν ώστε να αποτυπώνονται πιο εύκολα και έντονα στο μυαλό των τηλεθεατών αυξάνοντας τις πιθανότητες έτσι να μπουν στη διαδικασία να τα ψηφίσουν.
Ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανέλυσαν τραγούδια που βρέθηκαν στο τοπ 100 του αμερικανικού Billboard τα τελευταία 55 έτη και διαπίστωσαν ότι η επανάληψη είναι το κλειδί. Τραγούδια που επαναλάμβαναν ολόκληρες φράσεις και μεμονωμένες λέξεις πιο συχνά είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν εμπορική επιτυχία.
Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον εξέτασαν 545 ποπ τραγούδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για να ανακαλύψουν τι τα έκανε τόσο δημοφιλή. Ανέλυσαν τις αρμονίες συγχορδία προς συγχορδία και διαπίστωσαν ότι πολλές από αυτές περιείχαν ένα στοιχείο «αρμονικής έκπληξης». Αυτή είναι μια απροσδόκητη αλλαγή χορδής, η οποία πιστεύεται ότι πυροδοτεί μια έκρηξη ντοπαμίνης στον εγκέφαλο παρόμοια με αυτή που δημιουργείται από το φαγητό και το σεξ.
Αυτή είναι η στιγμή που οι άνθρωποι νιώθουν «ρίγη» από ένα τραγούδι και η τεχνική χρησιμοποιείται από τους Beach Boys στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα του «Wouldn’t It Be Nice» καθώς και στο τελευταίο χορωδιακό μέρος του εμβληματικού «Πένυ Λέιν» των Beatles. Οι ερευνητές λένε ότι τα κορυφαία ποπ τραγούδια έχουν κυρίως ρεφρέν με σχετικά χαμηλή αρμονική έκπληξη, αλλά προηγούνται τμήματα με πολλές σπάνιες συγχορδίες.
Άλλη μελέτη, από το Ινστιτούτο Ανθρώπινων Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών Μαξ Πλανκ διαπίστωσε ότι η σωστή ισορροπία προβλεψιμότητας και έκπληξης είναι ζωτικής σημασίας για ένα καλό ποπ τραγούδι. Η μουσική προκαλεί τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση όταν ενθάρρυνε τον ακροατή «να δημιουργεί και να επιλύει συνεχώς προσδοκίες καθώς το κομμάτι ξετυλίγεται στο χρόνο» αναφέρουν οι ερευνητές
Ο Γκλεν Φόσμπρι διαπίστωσε επίσης ότι 17 από τις τελευταίες 20 νικητήριες συμμετοχές της Eurovision τραγουδήθηκαν στα αγγλικά, ενώ 18 απευθύνθηκαν στον ακροατή λέγοντας «εσύ» τουλάχιστον μία φορά. Επομένως, για να χαρακτηριστεί ως ποπ κομμάτι που θα αρέσει στις μάζες πρέπει να περιλαμβάνει επανάληψη, να αφορά μια σχέση και να τραγουδιέται στα αγγλικά. Πρέπει επίσης να κατευθύνει τους στίχους του στον ακροατή, να έχει μια δραματική αλλαγή συγχορδίας και να έχει χαμηλή «αρμονική έκπληξη».
Naftemporiki.gr