Η Σελήνη δεν αποτελεί στρατηγικό στόχο μόνο των χωρών που διαθέτουν ισχυρές κρατικές διαστημικές υπηρεσίες αλλά και του ιδιωτικού τομέα που προσβλέπει στο φυσικό μας δορυφόρο μια νέα πηγή εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας σε πολλούς τομείς. Διάφορες εταιρείες σε όλο τον κόσμο εκπονούν τα τελευταία χρόνια σχέδια αρχικά εξερεύνησης και στη συνέχεια εκμετάλλευσης του σεληνιακού περιβάλλοντος.
Το 2019, η αποστολή Beresheet του Ισραήλ ήταν η πρώτη απόπειρα ιδιωτικής εταιρείας να πραγματοποιήσει μια προσεδάφιση στη Σελήνη. Το διαστημόπλοιό της αποστολής κατάφερε να περιφερθεί γύρω από το φεγγάρι αλλά χάθηκε κατά την προσπάθεια προσεδάφιση. Τη σκυτάλη πήρε η ιαπωνική εταιρεία iSpace η οποία οργάνωσε μια αποστολή στη Σελήνη.
Αν όλα πήγαιναν σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Τρίτη 25 Απριλίου το σκάφος Hakuto-R θα ακουμπούσε την επιφάνεια της Σελήνης και θα απελευθέρωνε ένα εξερευνητικό ρόβερ, καθώς και ένα ρομπότ σε μέγεθος μπάλας του τένις. Το σκάφος εκτοξεύτηκε από έναν πύραυλο SpaceX τον περασμένο Δεκέμβριο και ενώ αυτό βρισκόταν μόλις 90 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης το κέντρο ελέγχου της αποστολής έχασε την επαφή με το σκάφοςτο οποίο κατά πάσα πιθανότητα συνετρίβη.
Ο Τακέσι Χακαμάντα, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της iSpace μιλά στο Naftemporiki.gr για την αποστολή που δεν ολοκληρώθηκε αλλά και τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.
«Αν και δεν περιμένουμε να ολοκληρώσουμε τη σεληνιακή προσεδάφιση αυτή τη στιγμή, πιστεύουμε ότι έχουμε επιτύχει πλήρως την ουσία αυτής της αποστολής, έχοντας αποκτήσει πολλά δεδομένα και εμπειρία με το να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τη φάση προσεδάφισης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να τροφοδοτήσουμε αυτή τη γνώση και τη μάθηση σε μια επόμενη αποστολή ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την εμπειρία. Για τον σκοπό αυτό οργανώνουμε ήδη ταυτόχρονα την Αποστολή 2 και την Αποστολή 3 έχοντας δημιουργήσει τα θεμέλια που μπορούν να διατηρήσουν αυτή τη συνέχεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους τους υπαλλήλους που συνέβαλαν σε αυτήν την αποστολή από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, όλες τις οικογένειες που συνέχισαν να την υποστηρίζουν και όλους τους μετόχους, τους συνεργάτες της αποστολής Hakuto-R, τους πελάτες, τους προμηθευτές και πολλούς άλλους που συνέχισαν να πιστεύουν στο όραμα της iSpace. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μόνες χώρες που έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν προσσεληνώσεις στέλνοντας ανθρώπους και ρομπότ στην επιφάνεια της Σελήνης.
Naftemporiki.gr