Skip to main content

Ελον Μασκ: Σε 2 μήνες νέα εκτόξευση του σούπερ πυραύλου – Ειδικοί: Σε ένα χρόνο και αν…

Στιγμιότυπο από τη στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου της Space X ο οποίος λίγα λεπτά αργότερα εξερράγη. (πηγή φωτό Space X)

Ο Αμερικανός μεγιστάνας είναι αισιόδοξος για την γρήγορη επανάληψη της δοκιμαστικής πτήσης του Starship.

Λίγα λεπτά μετά την αποτυχημένη εκτοξεύση του πυραύλου Super Heavy ο οποίος μετέφερε το διαστημόπλοιο Starship ο Ελον Μασκ, ιδιοκτήτης της Space X στην οποία ανήκουν πύραυλος και σκάφος, με ανάρτηση του έδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθεια που καταβλήθηκε αναφέροντας ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα μια νέα εκτόξευση. Στη συνέχεια ο Αμερικανός μεγιστάνας προσδιόρισε την επανάληψη της προσπάθειας σε ένα χρονικό ορίζοντα 8 εβδομάδων.

Όμως σχεδόν το σύνολο των ειδικών υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια νέα εκτόξευση και αναφέρουν ότι το νωρίτερο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών. Εκτιμάται ότι Μασκ στηρίζει την πρόβλεψη του στο γεγονός ότι η Space X είχε βάλει μπροστά πολύ πριν την εκτόξευση την κατασκευή αρκετών διαστημόπλοιων Starship και έτσι δεν θα χαθεί χρόνος για αυτό τον σκοπό.

Όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι η κατασκευή νέου πυραύλου και σκάφους αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Space X στο Τέξας και ειδικότερα η περιοχή της πλατφόρμας από όπου έγινε η εκτόξευση. Πράγματι η εικόνα που παρουσιάζει η πλατφόρμα και τα σημεία γύρω από αυτή είναι εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου και μάλιστα οι ζημιές που προκλήθηκαν προκάλεσαν έκπληξη σε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα και πιθανώς εντός της Space X αφού μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να είχε προβλεφθεί τέτοιας έκτασης καταστροφή από την εκτόξευση του Super Heavy με το Starship.

Εικόνα από την πλατφόρμα της Space X μετά την εκτόξευση (πηγή φωτό Twitter)

Υπάρχουν πάντως και ορισμένα στελέχη της διαστημικής βιομηχανίας που αναφέρουν ότι η Space X έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινηθεί ταχύτερα από ότι κινούνται συνήθως οι κρατικές διαστημικές υπηρεσίες και δεν είναι απίθανο ο χρόνος επανάληψης της εκτόξευσης να είναι μικρότερος από αυτόν που φαίνεται εκ πρώτης όψεως εξαιτίας των ζημιών που έχουν προκληθεί στην πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά λένε κάποιοι ότι η απόφαση να γίνει τόσο σύντομα μια νέα προσπάθεια εκτόξευσης ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και περιορίζει τις πιθανότητες επιτυχίας. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί ποιός θα δικαιωθεί…

Naftemporiki.gr