Skip to main content

Έρευνα: Νέα στοιχεία στο φως για τη σχέση νου – σώματος

«Βασικά, αυτό που δείξαμε είναι ότι το κινητικό σύστημα του ανθρώπου δεν είναι ενιαίο» δήλωσε ένας εκ των ερευνητών.

Η σχέση νουσώματος απασχόλησε μεγάλους στοχαστές από την αρχαιότητα. Η απάντηση, ωστόσο, στο πώς ακριβώς σχετίζονται μεταξύ τους, φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια τη δομή του εγκεφάλου.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τμήματα του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου συνδέονται με ένα «δίκτυο» που σχετίζεται με τη σκέψη, τον προγραμματισμό, τη νοητική διέγερση, τον πόνο και τον έλεγχο των εσωτερικών οργάνων, καθώς και με λειτουργίες όπως η αρτηριακή πίεση και οι καρδιακοί παλμοί.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ερευνητές εντόπισαν ένα προηγουμένως άγνωστο σύστημα μέσα στον κινητικό φλοιό, με πολλαπλούς κόμβους που βρίσκονται ανάμεσα σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι ήδη γνωστό ότι είναι υπεύθυνες για την κίνηση συγκεκριμένων μερών του σώματος.

Οι ερευνητές ονόμασαν αυτό το σύστημα SCAN (somato-cognitive action network) και ταυτοποίησαν τη σύνδεσή του με περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι βοηθούν στον καθορισμό στόχων και στον σχεδιασμό ενεργειών.

Κατά τους ερευνητές, το δίκτυο αυτό αντιστοιχεί σε περιοχές του εγκεφάλου που -όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες σε πιθήκους- συνδέονται με εσωτερικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, επιτρέποντας σε αυτά τα όργανα να αλλάξουν τα επίπεδα δραστηριότητας εν αναμονή της εκτέλεσης μιας συγκεκριμένης ενέργειας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ιδρώνει κανείς ή αυξάνονται οι παλμοί του με την απλή σκέψη μιας δύσκολης άσκησης.

Ο κινητικός φλοιός είναι ένα μέρος του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου, του εγκεφαλικού φλοιού.

Evan Gordon/ Washington University/ Handout via REUTERS

«Βασικά, αυτό που δείξαμε είναι ότι το κινητικό σύστημα του ανθρώπου δεν είναι ενιαίο. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστά συστήματα που ελέγχουν την κίνηση», δήλωσε ο καθηγητής ακτινολογίας Έβαν Γκόρντον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

«Το ένα σύστημα αφορά μεμονωμένες κινήσεις των χεριών, των ποδιών και του προσώπου. Αυτό το σύστημα είναι σημαντικό, για παράδειγμα, για το γράψιμο ή την ομιλία – κινήσεις που περιλαμβάνουν μόνο ένα μέρος του σώματος. Ένα δεύτερο σύστημα, το SCAN, είναι πιο σημαντικό για τις κινήσεις ολόκληρου του σώματος» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα ευρήματα περιγράφουν λεπτομερώς τη σχέση μυαλού – σώματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πάντως υπογραμμίζουν πως υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Με πληροφορίες από Reuters