Το 2009 o επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ Τόνι Λα Ρούσα έκανε μήνυση στο Twitter υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα επιτρέπει τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών. Η πλατφόρμα τότε εισήγαγε ένα σηματάκι, το διάσημο μπλε τικ η ύπαρξη του οποίου σε ένα λογαριασμό αποδείκνυε την αυθεντικότητα του λογαριασμού. Το μπλε τικ έγινε γρήγορα και ένα σύμβολο στάτους για όσους χρήστες της πλατφόρμας το διέθεταν.
Μια από τις αποφάσεις που πήρε ο Μασκ μετά την εξαγορά του Twitter ήταν οι χρήστες που θέλουν να έχουν το μπλε τικ στους λογαριασμούς τους να πληρώνουν μια συνδρομή περίπου δέκα ευρώ μηναίως. Από την συνδρομή δεν εξαιρέθηκε κανείς, ούτε οι διαφόρων χώρων (πολιτικοί, αθλητές, καλλιτέχνες κ.α.) επώνυμοι χρήστες της πλατφόρμας που έχουν εκατ. ακολούθους και γενικά αποτελούν ένα μέσο διαφήμισης της πλατφόρμας.
Πολλοί εξ αυτών των διάσημων χρηστών αποφάσισαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να μην πληρώσουν την συνδρομή. Το Twitter προχώρησε την Πέμπτη 20 Απριλίου στην αφαίρεση του μπλε σήματος από όλους τους χρήστες που δεν προχώρησαν στην εγγραφή της συνδρομητικής υπηρεσίας του μπλε τικ. Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν απωλέσει την… αυθεντικότητα τους στο Twitter φιγουράρουν ονόματα όπως αυτά του Πάπα Φραγκίσκου, της Μπιγιονσέ, της Κιμ Καρντάσιαν, του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Μπιλ Γκέιτς, του Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη και ιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσει που επέλεξε μάλιστα να μην πουλήσει τις μετοχές του στην διαδικασία εξαγοράς από τον Μασκ αλλά διατήρησε το αξίας περίπου δύο δισ. δολαρίων χαρτοφυλάκιο του στην εταιρεία δεν έχει πλέον μπλε τικ στην πλατφόρμα. Εκτός από την απώλεια της αυθεντικότητας τους οι κάτοχοι των λογαριασμών που δεν έχουν πλέον το μπλε τικ κινδυνεύουν και με άλλες «κυρώσεις» αφού ο Μασκ έχει πει ότι σύντομα μόνο tweets από λογαριασμούς με μπλε τικ θα εμφανίζονται στην αρχική σελίδα κάθε χρήστη.
Η σοβαρή παρενέργεια αυτής της εξέλιξης είναι ότι θα αρχίσουν πιθανότατα να ξεπηδούν συνεχώς στο Twitter ψεύτικοι λογαριασμοί διασημοτήτων με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται κυρίως στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και γενικότερα παραπληροφόρησης τόσο στην πλατφόρμα όσο και στο Διαδίκτυο γενικότερα.
Naftemporiki.gr