Skip to main content

ChatGPT: «Άρον, άρον σταύρωσον αυτό» – Ποιες κυβερνήσεις το βάζουν στο στόχαστρο 

Το chatbot της OpenAI έχει γοητεύσει, αλλά και τρομάξει με τις ικανότητές του. Οι πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο για τη ρύθμιση της AI.

Οι χρήστες του Διαδικτύου το έχουν λατρέψει. Ειδικοί, ρυθμιστικές αρχές και κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το ChatGPT με σοβαρές επιφυλάξεις, αν όχι φόβο. Ακόμη και ο Έλον Μασκ, συνιδρυτής της OpenAI (της εταιρείας που το δημιούργησε) πρόσφατα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αποτελεί απόδειξη πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα πρέπει να μας ανησυχεί.  «Έχει θετικά και αρνητικά και έχει τεράστια, τεράστια προοπτική, τεράστιες ικανότητες. Αλλά συνοδεύεται από μεγάλους κινδύνους. Είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον του πολιτισμού μας» είπε σαν άλλη Κασσάνδρα.

Η ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων των Ιταλίας φαίνεται να συμμερίζεται, σε κάποιον βαθμό, τις ανησυχίες του Μασκ. Έχει απαγορεύσει προσωρινά τη χρήση του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT στη χώρα και σκοπεύει να άρει την απαγόρευση αυτή μόνο εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία του, OpenAI, συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας έως τα τέλη Απριλίου.

Δεν είναι όμως μόνο η Ρώμη που θέλει να ρυθμίσει τις δυνατότητες του προηγμένου chatbot. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τη χρήση και τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και έχει κινητοποιήσει αρκετές κυβερνήσεις. Αξίζει να δούμε τα μέτρα, που λαμβάνονται ανά τον κόσμο.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Το βασικό συμβουλευτικό όργανο για θέματα επιστήμης της χώρας κλήθηκε στις 12 Απριλίου να συντάξει μία έκθεση, στην οποία θα προτείνει στην κυβέρνηση το πώς να απαντήσει στις νέες προκλήσεις των chatbots και άλλων εργαλείων AI.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν προτίθεται να ιδρύσει μία νέα αρχή για την εποπτεία τέτοιων εργαλείων, αφού οι αρμοδιότητες θα μοιραστούν στις ήδη υπάρχουσες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ανταγωνισμό, την υγεία και την ασφάλεια.

ΓΑΛΛΙΑ

Η αρχή προστασίας της ιδιωτικότητας CNIL ανακοίνωσε στις 11 Απριλίου ότι έχει ανοίξει έρευνα για μία σειρά παραπόνων για το ChatGPT. Να σημειωθεί ότι η γαλλική Βουλή ενέκρινε τον Μάρτιο τη χρήση προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης για παρακολούθηση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η τεχνολογία συνιστά απειλεί για τις ατομικές ελευθερίες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητεί την εισαγωγή του European Union AI Act (Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη), που θα καλύπτει συστήματα, τα οποία μπορούν να παράγουν περιεχόμενο, προβλέψεις, προτάσεις, συστάσεις ή αποφάσεις. Μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να κατηγοριοποιηθούν τα διάφορα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με βάση το εκτιμώμενο επίπεδο κινδύνου, από χαμηλού κινδύνου έως μη αποδεκτά.

ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανοίγει δημόσια διαβούλευση για πιθανά μέτρα λογοδοσίας των συστημάτων AI, συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ασθενειών ή της κλιματικής αλλαγής, αλλά ενέχει επίσης σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

ΙΑΠΩΝΙΑ

Ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματιμού, Τάρο Κόνο, ανακοίνωσε στις 10 Απριλίου ότι θέλει η επικείμενη υπουργική Σύνοδος του G7, στις 29 και 30 Απριλίου, να συζητήσει για τις τεχνολογίες AI, συπεριλαμβανομένου του ChatGPT, προκειμένου να εκδοθεί ένα ενιαίο μήνυμα για την αντιμέτωπισή τους.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων έχει ζητήσει απο την αντίστοιχη αρχή της Ε.Ε. να αποτιμήσει τις ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας από το ChatGPT και να προτείνει δράσεις.

ΚΙΝΑ

Η ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου παρουσίασε μία σειρά από μέτρα για τη διαχείριση των υπηρεσιών generative ΑΙ, που μεταξύ άλλων υποχρεώνουν τις εταιρείες να υποβάλλουν τα σχέδιά τους στις αρχές πριν παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στο κοινό. Το Πεκίνο δεν θέλει να φρενάρει την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Αντιθέτως θα στηρίξει προσπάθειες που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά απέναντι στο ChatGPT, όπως έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η AI και τα chatbots  είναι για την Κίνα ακόμη μία κούρσα, που θέλει έστω και σε δεύτερη φάση να κερδίσει.