Skip to main content

Βάσεις στη Σελήνη με τοπικά τούβλα θέλει να κατασκευάσει σε πέντε χρόνια η Κίνα

Κινέζοι ερευνητές κατασκευάζουν ένα ρομπότ που θα φτιάχνει τούβλα από σεληνιακό χώμα.

H επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη είναι δεδομένη και αναμένονται τα προσεχή χρόνια οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον φυσικό μας δορυφόρο μετά από μισό αιώνα. Αυτή τη φορά η παγκόσμια κοινότητα έχει αποφασίσει η παρουσία του ανθρώπου στο φεγγάρι να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ρωσία σχεδιάζουν τη δημιουργία βάσεων στη Σελήνη ενώ ενδιαφέρον για μόνιμου χαρακτήρα δραστηριότητα εκεί έχουν παρουσιάσει και άλλες χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αναμενόμενες κόντρες για το ποιος θα αποκτήσει καλύτερο ζωτικό χώρο και στρατηγικό χώρο στη Σελήνη.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διαφόρων ειδών ιδέες και προτάσεις για τα καταλύματα στα οποία θα ζουν αρχικά οι αστροναύτες και αργότερα οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της Σελήνης όταν εκεί αρχίσει να αναπτύσσεται εμπορική και τουριστική δραστηριότητα και θα γίνει μόνιμος τόπος διαμονής ανθρώπων. H χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης και τοπικών υλικών της Σελήνης έχει αναδειχθεί ως μια επιλογή που μελετούν όλες οι κρατικές διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις εκεί.

Περισσότεροι από 100 κινέζοι επιστήμονες και στελέχη διαστημικών εταιρειών συγκεντρώθηκαν στην πόλη Γουχάν (που έγινε διάσημη ως σημείο εκκίνησης της πανδημίας) και συζήτησαν τρόπους δημιουργίας εγκαταστάσεων στη Σελήνη. Κεντρικός στόχος της Κίνας είναι η δημιουργία σεληνιακών βάσεων μέσα στην επόμενη πενταετία και μάλιστα με χρήση ως δομικού υλικού το σεληνιακό έδαφος.

Όπως έγινε γνωστό η Κινεζική Ακαδημία Μηχανολογίας κατασκευάζει ένα ρομποτικό σύστημα που ονομάζεται «Κινεζικά Σούπερ Κτίσματα» που θα φτιάχνει τούβλα από σεληνιακό χώμα. Στόχος είναι το ρομποτικό σύστημα να σταλεί στη Σελήνη με την αποστολή Chang’e-8 που είναι προγραμματισμένη να γίνει το 2028. Θα έχει προηγηθεί μια κινεζική αποστολή το 2025 που θα προσπαθήσει να φέρει σεληνιακό χώμα στη Γη.

Η είδηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των άλλων διαστημικών υπηρεσιών και κυρίως της NASA που έχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών Artemis στη Σελήνη και δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσπευση της διαδικασίας δημιουργίας βάσεων στο φεγγάρι. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό Κίνα και Ρωσία είχαν ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσουν από κοινού μια βάση στη Σελήνη.

Naftemporiki.gr