Skip to main content

Μοναδικές εικόνες και νέα στοιχεία από το διάσημο Νεφέλωμα Καβούρι (βίντεο)

πηγή φωτό X-ray (IXPE: NASA), (Chandra: NASA/CXC/SAO) Image processing: NASA/CXC/SAO/K. Arcand & L. Frattare

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σουπερνόβα που αποτελεί μόνιμο στόχο μελέτης των αστρονόμων.

Κινέζοι αστρονόμοι εντόπισαν το 1054 στον ουράνιο θόλο μια έντονη λάμψη που ήταν ορατή και στη διάρκεια της μέρας. Η λάμψη αυτή προερχόταν από τον αστερισμό του Ταύρου, η απόσταση της υπολογίστηκε σε περίπου 6,5 χιλιάδες έτη φωτός και ήταν η πρώτη κοσμική λάμψη που συνδέθηκε με έκρηξη σουπερνόβα, την έκρηξη δηλαδή που προκαλείται από την αυτοκαταστροφή ενός άστρου.

Έπρεπε να περάσουν επτά αιώνες για να εντοπιστεί εκ νέου το σουπερνόβα και έκτοτε άρχισε να γίνεται αντικείμενο συχνής παρατήρησης από τους αστρονόμους. Το 1840 ο Βρετανός αστρονόμος και κατασκευαστής τηλεσκοπίων Ουίλιαμ Πάρσονς παρατήρησε το νεφέλωμα με ένα τηλεσκόπιο 36 ιντσών και μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου το σουπερνόβα έμοιαζε στον Πάρσονς με ένα νεφέλωμα που μοιάζει με καβούρι για αυτό και το ονόμασε έτσι. Η κωδική ονομασία της έκρηξης NGC 1952 και το νεφέλωμα που έχει σχηματιστεί έχει αυτή τη στιγμή έκταση περίπου έξι ετών φωτός.

Το διαστημικό παρατηρήτηριο IXPE της NASA κατέγραψε μοναδικές εικόνες και νέα δεδομένα του νεφελώματος. Με αυτά τα στοιχεία οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιούργησουν ένα λεπτομερή χάρτη του μαγνητικού πεδίου του Νεφελώματος του Καβουριού, αποκαλύπτοντας πολλές από τις εσωτερικές λειτουργίες του. Τα νέα αποτελέσματα όπως ανακοίνωσε η NASA βοηθούν στην επίλυση μακροχρόνιων μυστηρίων σχετικά με το Νεφέλωμα αλλά δημιουργούν και νέα ερώτηματα για αυτό.

Τα δεδομένα IXPE δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο του νεφελώματος του Καβουριού μοιάζει με αυτό του νεφελώματος Vela Pulsar Wind, το οποίο έχει σχήμα που παραπέμπει σε ντόνατ. Αλλά στο Νεφέλωμα Καβούρι οι ειδικοί που μελετούν τα νέα στοιχεία εξεπλάγησαν ότι οι περιοχές με αναταράξεις μαγνητικού πεδίου ήταν πιο αποσπασματικές και ασύμμετρες από το αναμενόμενο.

https://www.youtube.com/watch?v=wkzZQ8bjK0Y

Η αποστολή IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) αποτελείται από ένας δορυφόρο μεγέθους παρόμοιου με ένα ψυγείο που ενσωματώνει τρία τηλεσκόπια τα οποία πραγματοποιούν παρατηρήσεις για τα δύο πιο δυναμικά και μυστηριώδη κοσμικά αντικείμενα στο Σύμπαν, τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίου, αλλά αποδεικνύεται χρήσιμο και σε άλλες παρατηρήσεις.

Naftemporiki.gr