Skip to main content

Πετυχημένη πτήση επαναστατικού διαστημοπλάνου (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την πτήση του του επαναστατικού σκάφους. (πηγή φωτό Dawn Aerospace)

Το σκάφος θα μεταφέρει φορτία στο Διάστημα πετώντας από συμβατικά αεροδρόμια.

Η πολυεθνική εταιρεία Dawn Aerospace ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη ολοκληρωμένη δοκιμαστική πτήση του σκάφους που κατασκευάζει το οποίο ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων διαστημοπλάνων τα οποία συνδυάζουν χαρακτηριστικά συμβατικών αεροσκαφών και διαστημοπλοίων. Το Dawn MK–II Aurora θα πραγματοποιεί υποτροχιακές πτήσεις μεταφέροντας στο Διάστημα φορτία (δορυφόρους, επιστημονικά πειράματα) και θα επιστρέφει στη Γη έχοντας τη δυνατότητα να ανεφοδιαστεί και να πετάξει αμέσως μετά ξανά στο Διάστημα.

Εκτός από την ταχύτατη επαναχρησιμοποίηση του το σκάφος αυτό διευκολύνει ακόμη περισσότερο αυτού του είδους τις πτήσεις αφού μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε συμβατικά αεροδρόμια, δεν χρειάζεται δηλαδή εγκαταστάσεις διαστημικού κέντρου για να χρησιμοποιείται. Οι δυνατότητες του σκάφους μειώνουν σημαντικά το κόστος τέτοιου είδους εκτοξεύσεων ανοίγοντας νέους δρόμους στη διαστημική βιομηχανία τόσο στον εμπορικό της τομέα όσο και στον επιστημονικό.

Είχαν πραγματοποιηθεί κάποιες δοκιμαστικές πτήσεις του Dawn MK–II Aurora οι οποίες όμως είχαν γίνει με χρήση του κινητήρα τζετ του σκάφους. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη πετυχημένη πτήση του σκάφους με πυραυλοκινητήρα που είναι και αυτός που θα χρησιμοποιείται στις υποτροχιακές πτήσεις.

Η Dawn Aerospace οργάνωσε ένα τριήμερο δοκιμών του σκάφους στη Νέα Ζηλανδία που αποτελεί μια από τις έδρες της εταιρείας. Το σκάφος πραγματοποιούσε μια πτήση καθημερινά πετώντας σε ύψη περίπου δύο χλμ. από το έδαφος και με ταχύτητες πέριξ των 300 χλμ./ώρα. Είναι προφανές ότι οι μηχανικοί της εταιρείας δεν ήθελαν σε αυτές τις πρώτες πτήσεις με τον πυραυλοκινητήρα να… ζορίσουν το σκάφος να φτάσει στα όρια του αλλά να δουν τη συμπεριφορά του και αν όλα τα συστήματα και όργανα λειτουργούν ομαλά και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν νέες δοκιμές στις οποίες θα ελεγχθούν οι πραγματικές του δυνατότητες.

Naftemporiki.gr