Ένας γρίφος ταλαιπώρησε πρόσφατα τους δημοσιογράφους του Guardian, και η απάντηση τους προκάλεσε πονοκέφαλο. Tον περασμένο μήνα ένας από τους δημοσιογράφους έλαβε email, στο οποίο αναγνώστης έκανε μνεία σε άρθρο, που είχε γράψει πριν από μερικά χρόνια. Όμως το άρθρο ήταν “άφαντο” στον ιστότοπο της εφημερίδας.
Μήπως ο τίτλος είχε αλλάξει από τότε που δημοσιεύτηκε; Είχε αφαιρεθεί σκόπιμα από τον ιστότοπο λόγω κάποιου προβλήματος ; Ή μήπως το κείμενο είχε «κατέβει» για κάποιο νομικό λόγο;
Ο συντάκτης δεν μπορούσε να θυμηθεί ότι έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο αλλά ο τίτλος του σίγουρα έμοιαζε με κάτι που θα μπορούσε να είχε γράψει. Παρά τα λεπτομερή αρχεία που τηρούνται, κανείς δεν μπόρεσε να βρει το παραμικρό ίχνος της ύπαρξής του.
Γιατί; Επειδή δεν είχε γραφτεί ποτέ!.
Κατά την επισταμένη έρευνα των δημοσιογράφων κάποιος χρησιμοποίησε το ChatGPT. Σε απάντησή του στην ερώτηση για άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα, η Τεχνική Νοημοσύνη είχε απλώς επινοήσει κάποια. Η ευχέρεια της, και τα τεράστια δεδομένα κατάρτισής της, πάνω στα οποία βασίζεται, σήμαινε ότι η ύπαρξη του επινοημένου άρθρου φαινόταν πιστευτή ακόμη και στο άτομο που δεν το είχε γράψει.
Έχουν γραφτεί τεράστια κείμενα σχετικά με την τάση της γενετικής ΤΝ να κατασκευάζει γεγονότα. Αλλά αυτή η συγκεκριμένη πτυχή – η επινόηση πηγών – είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για αξιόπιστους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και δημοσιογράφους, η συμπερίληψη των οποίων προσθέτει νομιμότητα και βαρύτητα σε μια, πειστικά γραμμένη, μυθοπλασία που θα μπορούσε κάλλιστα να τροφοδοτήσει ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας.
Αν αυτό φαίνεται σαν μια ακραία περίπτωση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ChatGPT, μετά από ένα υποτονικό ξεκίνημα τον Νοέμβριο, κατέγραψε 100 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες τον Ιανουάριο. Το TikTok, αναμφισβήτητα ένα από τα φαινόμενα στον ψηφιακό χώρο, χρειάστηκε εννέα μήνες για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο. Από τότε είδαμε τη Microsoft να εφαρμόζει την ίδια τεχνολογία στο Bing, ασκώντας πίεση στη Google να ακολουθήσει το παράδειγμα του Bard.
Μια πρόσφατη μελέτη σε 1.000 μαθητές στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 89% έχει χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να τους βοηθήσει σε σχολική εργασία.
Πριν από δύο ημέρες φοιτητής ρωτούσε για ένα άλλο άρθρο κατονομάζοντας επίσης τον δημοσιογράφο που υποτίθεται ότι το είχε γράψει . Και πάλι δεν υπήρχε κανένα ίχνος του άρθρου στα αρχεία. Η πηγή; ChatGPT.
naftemporiki.gr