Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας σε συνέδριο στη Γλασκώβη στέκεται απέναντι στις αρνητικές προβλέψεις για τη χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά τον εργασιακό τομέα. Πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού επενδυτικού τραπεζικού κολοσσού Goldman Sachs αναφέρει ότι η εμφάνιση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης όπως το διάσημο πλέον ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει μια νέα επανάσταση αυτοματοποίησης στο εργασιακό τομέα με αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια 300 εκατ. θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όμως ο Κύπριος καθηγητής του London School of Economics που ειδικεύεται σε θέματα αυτοματοποίησης στον τομέα της εργασίας δηλώνει αισιόδοξος για την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στους χώρους εργασίας. Ο κ. Πισσαρίδης υποστηρίζει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα αυξήσει την παραγωγικότητα με τρόπο ωφέλιμο για τον άνθρωπο αφού θα αναλάβει να κάνει διάφορες εργασίες επιτρέποντας στους ανθρώπους να εργάζονται λιγότερο.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας γενικά από τη δουλειά και θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε να περάσουμε εύκολα σε μια τετραήμερη εβδομάδα» υποστηρίζει ο καθηγητής που επισημαίνει και τους πιθανούς κινδύνους «η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια κακόβουλη τροπή, όπως να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση ή να εισβάλει στην ιδιωτική ζωή. Αλλά θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στην παραγωγικότητα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. Θα μπορούσε να αφαιρέσει πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά και μετά να μείνουν μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα στους ανθρώπους» λέει ο νομπελίστας.
Το ζήτημα της εγκαθίδρυσης εργασιακής εβδομάδας τεσσάρων ημερών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια και η δυναμική έλευση της τεχνητής νοημοσύνης σε λειτουργίες και εργασίες της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου δημιουργεί νέα δεδομένα σε αυτή την συζήτηση. Είναι προφανές ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιτρέψει την μείωση του εργασιακού χρόνου αλλά παραμένει ακόμη αναπάντητο το κρίσιμο ζήτημα του πώς θα γίνει η μετάβαση σε λιγότερες μέρες εργασίας χωρίς να υπάρξει μείωση των μισθών των εργαζομένων.
Naftemporiki.gr