Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ραδιοαστρονομίας στις ΗΠΑ παρουσιάζει τα αποτελέσματα των μελετών που έκανε στον εξωπλανήτη YZ Ceti b που βρίσκεται σε απόσταση 12 ετών φωτός από τη Γη. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι η παρουσία μαγνητικού πεδίου στον πλανήτη.
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μαγνητικό πεδίο σε πλανήτη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αφού η παρουσία μαγνητικού πεδίου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού στη παρουσία της ζωής. «Αυτή η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι αυτός ο συγκεκριμένος βραχώδης εξωπλανήτης πιθανότατα έχει μαγνητικό πεδίο, αλλά παρέχει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για να βρούμε μαγνητικά πεδία και σε άλλους εξωπλανήτες. Η αναζήτηση για δυνητικά κατοικήσιμους και φιλικούς στη ζωή κόσμους σε άλλα αστρικά συστήματα εξαρτάται εν μέρει από την ικανότητα προσδιορισμού αν βραχώδεις εξωπλανήτες που μοιάζουν με τη Γη έχουν πράγματι μαγνητικά πεδία» αναφέρει ο Τζο Πέσκε, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Παρά την ύπαρξη του μαγνητικού πεδίου ο YZ Ceti b θεωρείται αδύνατο να διαθέτει ζωή αφού ο πλανήτης βρίσκεται σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 48 ώρες. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον εξωπλανήτη είναι απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής. Παράλληλα το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη ωθεί ιονισμένο αέριο (πλάσμα) προς άστρο και η αλληλεπίδραση του πλάσματος με το μαγνητικό πεδίο του άστρου παράγει φωτεινές λάμψεις ενέργειας. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις προκαλούν επίσης σέλας στο άστρο.
«Θα πρέπει επίσης να υπάρχει σέλας και στον πλανήτη αν έχει τη δική του ατμόσφαιρα. Αυτή η διαπίστωση μας παρέχει νέες πληροφορίες για το περιβάλλον που δημιουργείται γύρω από τα άστρα. Είναι μια ιδέα που ονομάζουμε ‘εξωηλιακό διαστημικό καιρό’» λέει ο Σεμπάστιαν Πινέδα, αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Boulder και συν-συγγραφέας της μελέτης.
Naftemporiki.gr