Skip to main content

Τα κινητά τηλέφωνα… πενηντάρισαν (βίντεο)

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πρώτη κλήση που έγινε από κινητό τηλέφωνο.

Η μεταφορά του Ψυχρού Πολέμου στο Διάστημα και η κούρσα για την παρουσία ανθρώπων στη Σελήνη είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας σειράς νέων τεχνολογιών που μετά τη διακοπή των επανδρωμένων αποστολών απέκτησαν εμπορική χρήση και έκαναν την εμφάνιση τους στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Όπως είναι ευνόητο ο τομέας των τηλεπικοινωνιών ήταν από αυτούς στον οποίο έγιναν τεράστια άλματα και ένα από αυτά ήταν η ανάπτυξη τεχνολογιών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Motorola και τα Bell Labs στις ΗΠΑ είχαν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για το ποιός θα κατασκευάσει πρώτος ένα κινητό τηλέφωνο. Στις 3 Απριλίου του 1973 ο επικεφαλής μηχανικός της Motorola Μάρτιν Κούπερ πήρε μαζί του μια φορητή τηλεφωνική συσκευή, πήγε σε ένα κεντρικό δρόμο της Νέας Υόρκης και τηλεφώνησε στα γραφεία των Bell Labs. Η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο ήταν γεγονός. Το ιστορικό τηλεφώνημα έγινε με την συσκευή DynaTAC 8000X που ζύγιζε περίπου ένα κιλό (784 γρμ.) και άναψε το φυτίλι της επανάστασης που έφερε στον ανθρώπινο πολιτισμό η κινητή τηλεφωνία και η έλευση στη συνέχεια των smart phones. Μπορεί το πρώτο τηλεφώνημα με το DynaTAC 8000X να έγινε το 1973 αλλά χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Η συσκευή κυκλοφόρησε το 1983 και κόστιζε τέσσερις χιλιάδες δολάρια.

Ο Μάρτιν Κούπερ κρατά στα χέρια του το πρώτο κινητό τηλέφωνο και μία νέας γενιάς πολύ μικρότερη συσκευή.

Είναι χαρακτηριστικό της εξέλιξης που είχαν τα κινητά τηλέφωνα το γεγονός ότι ο Κούπερ πίστευε ότι ποτέ δεν θα γίνουν ένα μαζικό εμπορικό προϊόν εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής. Είχε προβλέψει όμως ότι οι αρχικά μεγάλες σε μέγεθος και βάρος συσκευές όσο περνούσε ο χρόνος θα έδιναν τη θέση τους σε ολοένα και μικρότερες σε όγκο συσκευές.

«Οραματιστήκαμε ότι κάποια μέρα το τηλέφωνο θα ήταν τόσο μικρό που θα μπορούσε κάποιος να το κρεμάσει στο αυτί του ή ακόμα και να το τοποθετήσει κάτω από το δέρμα του» αναφέρει ο Κούπερ.

Naftemporiki.gr