Οι συγκρούσεις γαλαξιών που οδηγούν σε συγχωνεύσεις γαλαξιών είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στο Σύμπαν και αποτελεί διεργασία ανανέωσης του αφού κατά την εξέλιξη και ολοκλήρωση του φαινομένου γεννιούνται πολλά νέα άστρα και νέοι γαλαξίες. Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους γαλαξίες που συγκρούονται διαστρεβλώνουν τις σπείρες, τις δομές και γενικότερα την ύλη των γαλαξιών με τρόπους τέτοιους που να μεταβάλλεται το σχήμα τους πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τον νέο γαλαξία που θα προκύψει.
Αυτές οι στρεβλώσεις των γαλαξιακών δομών άλλες φορές είναι χαοτικές και άλλες φορές δημιουργούν σχηματισμούς που στο ανθρώπινο μάτι θυμίζουν αντικείμενα ή ζώα. Το τηλεσκόπιο Gemini North στη Χαβάη κατέγραψε μια σύγκρουση γαλαξιών που συμβαίνει σε απόσταση 180 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Πήγασου. Πρόκειται για δύο γαλαξίες με κωδικές ονομασίες UGC 12914 και UGC 12915 που η επιστημονική κοινότητα έχει ονομάσει «Γαλαξίες Taffy» επειδή το σχήμα τους θυμίζει τις δημοφιλείς καραμέλες Taffy.
Οι εικόνες που κατέγραψε το τηλεσκόπιο δείχνουν ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους δύο γαλαξίες έχουν δημιουργήσει μια κοσμική δομή που θυμίζει πεταλούδα που πετά με τα φτερά της σε πλήρη έκταση. Από τις νέες εικόνες φαίνεται ότι ο σχηματισμός άστρων συνεχίζεται στα φτερά αυτής της τεράστιας κοσμικής πεταλούδας ενώ η ιστορία είναι διαφορετική στο ερυθρής απόχρωσης σώμα και την ουρά της πεταλούδας.
Το σώμα της πεταλούδας αποτελείται από ύλη η οποία λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο γαλαξιών. Αν και αυτή η διαγαλαξιακή γέφυρα που ενώνει είναι γεμάτη με τα δομικά στοιχεία για το σχηματισμό άστρων, η γέννηση των αστεριών έχει διακοπή από διάφορα φαινόμενα που «ανακατεύουν» την ύλη που υπάρχει εκεί και γενικότερα δημιουργούν συνθήκες μη φιλικές στον σχηματισμό άστρων. Όπως είναι ευνόητο η μελέτη αυτής της σύγκρουσης αποκαλύπτει άγνωστα δεδομένα για αυτό το κομβικό φαινόμενο για την ύπαρξη και λειτουργία του Σύμπαντος.
Naftemporiki.gr