Skip to main content

Η πρώτη λεπτομερής ατμοσφαιρική ανάλυση εξωπλανήτη έγινε από το James Webb (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη Trappist-1b. (πηγή φωτό NASA, ESA, CSA, J. Olmsted (STScI))

Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο μελέτησε ένα κοντινό πλανήτη με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης.

Ο TRAPPIST-1 είναι ένα πολύ μικρό άστρο σε απόσταση 39 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας σχετικά ψυχρός «νάνος Μ», το πιο κοινό είδος στο Σύμπαν, με περίπου το 9% της μάζας του Ήλιου και γύρω στο 12% της ακτίνας του. Γύρω από το άστρο έχουν εντοπιστεί επτά πλανήτες που έχουν περίπου το μέγεθος της Γης, και τρεις από αυτούς – οι e,f και g – θεωρείται πως βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή του Διαστήματος γύρω από ένα άστρο όπου ένας βραχώδης πλανήτης θα μπορούσε να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του, δημιουργώντας πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής.
Με ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατάφερε να παρατηρήσει έναν από τους πλανήτες του συστήματος και πιο συγκεκριμένα τον TRAPPIST-1 b.
Η μέτρηση βασίζεται στις θερμικές εκπομπές του πλανήτη: θερμική ενέργεια που εκπέμπεται με τη μορφή υπέρυθρου φωτός που ανιχνεύεται από το Mid-Infrared Instrument (MIRI) του James Webb. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ημέρα του πλανήτη έχει θερμοκρασία περίπου 230 βαθμούς Κελσίου και υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει στον πλανήτη ατμόσφαιρα ή αν υπάρχει είναι υποτυπώδης.

Είναι πρώτη ανίχνευση οποιασδήποτε μορφής φωτός που εκπέμπεται από έναν εξωπλανήτη με χαρακτηριστικά μεγέθους και θερμοκρασιών όσο οι βραχώδεις πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στον προσδιορισμό του κατά πόσον οι πλανήτες που περιφέρονται γύρω από μικρά ενεργά αστέρια όπως το TRAPPIST-1 μπορούν να διατηρήσουν ατμόσφαιρες που απαιτούνται για την υποστήριξη της ζωής. Επιβεβαιώνει παράλληλα και την ικανότητα του James Webb να μελετά εξωπλανήτες μεγέθους παρόμοιου με αυτό της Γης.

Naftemporiki.gr