Μια ακόμη καταπληκτική σκηνή από τον απέραντο κόσμο του Διαστήματος κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που για περισσότερες από τρεις δεκαετίες εξερευνά το Σύμπαν φωτίζοντας την ύπαρξη και λειτουργία του. Το Hubble φωτογράφισε σε απόσταση 800 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Πήγασου, τον σπειροειδή γαλαξία JW100. Λαμπερά ρεύματα αερίου που σχηματίζουν αστέρια μοιάζει σαν να… στάζουν από τον κεντρικό δίσκο του γαλαξία και δημιουργούν μια εικόνα σαν ο γαλαξίας να διαθέτει πλοκάμια μέδουσας.
Ο JW100 ανήκει σε μια κατηγορία γαλαξιών που διαθέτουν μακριές έλικες που φωτίζονται από συστάδες σχηματισμού άστρων οι οποίες φαίνεται να ρέουν μακριά από το κύριο σώμα του γαλαξία δίνοντάς του μια όψη σαν μέδουσα. Αυτές οι έλικες σχηματίζονται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται απογύμνωση πίεσης ram, η οποία συμβαίνει όταν οι γαλαξίες συναντούν το διάχυτο αέριο που διαπερνά τα σμήνη γαλαξιών.
https://www.youtube.com/watch?v=qnhQ3HECFAE
«Καθώς οι γαλαξίες περνούν μέσα από αυτό το ισχνό αέριο δημιουργούνται συνθήκες που κάνουν το αέριο να λειτουργεί σαν αντίθετος άνεμος με αποτέλεσμα να σχηματίζονται αυτές οι κοσμικές δομές που μοιάζουν με πλοκάμια» αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος στην ανακοίνωση που συνοδεύει την φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Naftemporiki.gr