Τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους ρομποτικά τετράποδα οι δυνατότητες των οποίων προοδευτικά αυξάνονταν φτάνοντας στο σημείο να μπορούν να είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές έρευνας και διάσωσης ανθρώπων. Όπως ήταν αναμενόμενο ο στρατιωτικός τομέας δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτο ένα τέτοιο «εργαλείο» και πρόσφατα είδαμε τον κινεζικό στρατό να πραγματοποιεί δοκιμές με ένα ρομποτικό σκύλο που έφερε πάνω του οπλισμό.
Ο στρατός της Αυστραλίας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και αυτός ρομποτικά τετράποδα αλλά θέλησε να κάνει ένα βήμα παρακάτω όσον αφορά την τεχνολογία τους. Όπως έγινε γνωστό οι ερευνητές του στρατού της νησιωτικής ηπείρου ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία ένας στρατιώτης μπορεί να ελέγχει ένα ρομποτικό σκύλο όχι με τηλεχειρισμό αλλά με νοητικές εντολές.
Η τεχνολογία βασίζεται στο σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας Microsoft Hololens. Η τεχνολογία ενσωματώθηκε σε ένα κράνος που διαθέτει οκτώ αισθητήρες οι οποίοι εντοπίζουν και αποκωδικοποιούν τα εγκεφαλικά κύματα του στρατιώτη που φοράει το κράνος και τα μεταφράζει σε κατανοητές εντολές τις οποίες μεταδίδει στο ρομποτικό τετράποδο. Με αυτό τον τρόπο ο στρατιώτης μπορεί να εκτελεί την αποστολή του με τη βοήθεια του σκύλου χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης ή γενικότερα του σημείου στο οποίο βρίσκεται και φυσικά να έχει ελεύθερα τα χέρια του να κρατάει και να χρησιμοποιεί τον οπλισμό του.
Την τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και έκαναν την σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας. Το κράνος διαθέτει συστήματα διεπαφής, ηλεκτροεγκεφαλογράφο, υπολογιστή και ένα ρομποτικό σύστημα. Οι ερευνητές αναπτύσσουν το σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια και αφού δημιούργησαν το πρωτότυπο στη συνέχεια το αναβαθμίζουν συνεχώς. Με αυτό το σύστημα ο στρατιώτης χειριστής του ρομποτικού σκύλου πρέπει απλά να σκεφθεί που θα πρέπει να κινηθεί το ρομπότ και αυτό θα ανταποκριθεί στη σκέψη του.
Naftemporiki.gr