Με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί γιατί κατά την γνώμη του η τεχνητή νοημοσύνη που βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την εμφάνιση προγραμμάτων όπως το ChatGPT είναι η σημαντικότερη καινοτομία στον κλάδο της τεχνολογίας τα τελευταία 40 χρόνια.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο θεμελιακά σημαντική όσο η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. «Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους» αναφέρει ο συνιδρυτής της Microsoft η οποία έχει επενδύσει πολλά δισ. δολάρια στην εταιρεία OPEN AI η οποία δημιούργησε το ChatGPT. Με αυτόν τον τρόπο η Microsoft απέκτησε προνομιακή πρόσβαση και χρήση του προγράμματος που αναβαθμίζεται και εξελίσσεται συνεχώς στα κάθε είδους προϊόντα της. Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι η Microsoft ενσωματώνει την τεχνολογία του ChatGPT στη σουίτα Office η οποία παρέχει μια σειρά από προγράμματα και εργαλεία (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κειμενογράφους, προγράμματα παρουσιάσεων κ.α.) τα οποία χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια χρήστες υπολογιστών.
Ο Μπιλ Γκέιτς αναφέρει ότι είναι σε επαφή από το 2016 με την ομάδα της OPEN AI που ανέπτυξε το ChatGPT. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι κάποια στιγμή προκάλεσε την ομάδα να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να περάσει με επιτυχία δύσκολες εξετάσεις βιολογίας. Όπως λέει λίγους μήνες αργότερα η ομάδα έφτιαξε ένα πρόγραμμα που έκανε αυτές τις εξετάσεις και πήρε μια σχεδόν τέλεια βαθμολογία χάνοντας μόνο έναν βαθμό στους 50.
Μετά την εξέταση ο αμερικανός μεγιστάνας ζήτησε από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να γράψει μια απάντηση σε έναν πατέρα με ένα άρρωστο παιδί. «Έγραψε μια στοχαστική απάντηση που ήταν πιθανώς καλύτερη από ότι θα δίναμε οι περισσότεροι από εμάς στην αίθουσα. Ήξερα ότι μόλις είχα δει την πιο σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία από τη γραφική διεπαφή χρήστη (GUI)» υποστηρίζει ο Γκέιτς που καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τη βιομηχανία της τεχνολογίας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι της χρήστης της τεχνητής νοημοσύνης και να αξιοποιηθεί για την διάσωση ανθρώπινων ζωών.
«Οι βελτιώσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις φτωχές χώρες, όπου συμβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων κάτω των 5 ετών. Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δεν μπορούν ποτέ να δουν γιατρό και η τεχνητή νοημοσύνη θα τους βοηθήσει να έχουν επαφή με υγειονομικές υπηρεσίες» καταλήγει ο Γκέιτς.
naftemporiki.gr