Skip to main content

Άστρα δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο έλουζαν με φως το πρώιμο Σύμπαν

Απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ανακάλυψη που αλλάζει τα κοσμολογικά δεδομένα.

Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Σύμπαντος και ανάλυσης δεδομένων επιτρέπουν τη συνεχή ανακάλυψη κοσμικών αντικειμένων, δομών και φαινομένων. Τα τελευταία χρόνια και με τη σημαντική συμβολή πλέον του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb άρχιζουμε να σχηματίζουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη εικόνα για το πώς ήταν το Σύμπαν στη βρεφική και παιδική του ηλικία και το πώς εξελίχθηκε στον Κόσμο που εμείς γνωρίζουμε σήμερα περίπου 14 δισ. έτη μετά την γέννηση του.

Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv ομάδα αστρονόμων από μεγάλα ιαπωνικά πανεπιστήμια παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης της σύμφωνα με την οποία στο πρώιμο Σύμπαν σχηματίζονταν συνεχώς κολοσσιαία άστρα. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από 13,8 δισ. έτη μετά από ένα μυστηριώδες φαινόμενο που η επιστημονική κοινότητα έχει ονομάσει «Μεγάλη Έκρηξη» χωρίς ωστόσο ο όρος αυτός να ανταποκρίνεται κυριολεκτικά στην πραγματικότητα αφού δεν υπήρξε ένα φαινόμενο που μέσω μιας έκρηξης οδήγησε στην εμφάνιση του Σύμπαντος.

Τα κσομολογικά μοντέλα δείχνουν ότι τα πρώτα άστρα που γεννήθηκαν στο Σύμπαν είχαν εξαιρετικά απλή χημική σύσταση και όσο περνούσε ο χρόνος και το Σύμπαν εξελισσόταν τα άστρα άρχισαν να αποκτούν ολοένα και πιο σύνθετη σύσταση τέτοια που να επιτρέψει τελικά την διαμόρφωση συνθηκών που να υποστηρίζουν την παρουσία της ζωής.

Επιπλέον οι επιστήμονες δεν θεωρούσαν ότι οι πρώτες γενιές κοσμικών αντικειμένων (άστρα, γαλαξίες) είχαν μεγάλο μέγεθος εξαιτίας ελλείψεων στην ύλη εκείνες τις πρώτες εποχές της ύπαρξη του Σύμπαντος. Όμως η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό άστρων αυτής τηςε πρώτης γενιάς άστρων είχε ασύλληπτα μεγάλο μέγεθος. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος άστρα του Σύμπαντος αυτή την στιγμή έχουν μέγεθος περίπου 100 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ήλιου. Η νέα μελέτη αναφέρει ότι πλήθος των πρώτων άστρων του Σύμπαντος είχαν μέγεθος δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ήλιου κάτι που αν πράγματι ισχύει μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί είδους κόσμικά σώματα μιλάμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα γιγάντια άστρα είχαν απίστευτα μεγάλη φωτεινότητα αλλά και σύντομο κύκλο ζωής. Ζούσαν γρήγορα και πέθαιναν εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο το υπό διαμόρφωση Σύμπαν με νέα ολοένα και πιο σύνθετα υλικά όπως τα βαρέα στοιχεία.

Naftemporiki.gr