Skip to main content

Βρέθηκε «απαγορευμένο» πλανητικό σύστημα στο γαλαξία μας

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μικρού ερυθρού νάνου και του γίγαντα αερίου. (πηγή φωτό Carnegie Institution for Science)

Πρόκειται για ένα σύστημα που οι πλανήτες έχουν σχεδόν παρόμοιο μέγεθος με το μητρικό τους άστρο.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Carnegie Institution for Science στις ΗΠΑ παρουσιάζουν την ανακάλυψη ενός νέου πλανητικού συστήματος με μοναδικά χαρακτηριστικά. Σε απόσταση 284 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ένας μικρός ερυθρός νάνος με κωδική ονομασία TOI 5205. Πρόκειται για ένα άστρο με αξιοσημείωτα μικρότερη μάζα και θερμοκρασία επιφανείας από τον Ήλιο.

Πρόκειται για την πιο κοινή κατηγορία άστρων του γαλαξία μας και πιθανώς του Σύμπαντος. Υπάρχουν διαφόρων τύπων και μεγεθών ερυθροί νάνοι και είναι γνωστό ότι όλες οι κατηγορίες ερυθρών νάνων μπορούν να υποστηρίξουν την παρουσία πλανητικών συστημάτων. Τα μέχρι σήμερα ευρήματα, παρατηρήσεις και μοντέλα έδειχναν ότι στους πιο μικρούς σε μέγεθος ερυθρούς νάνους μπορούν να σχηματιστούν πλανητικά συστήματα αλλά οι συνθήκες σε αυτά δεν υποστηρίζουν την παρουσία πλανητών αερίου και ειδικότερα γιγάντων αερίου, όπως για παράδειγμα ο Δίας, επειδή δεν υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα υλικών για τον σχηματισμό τους.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι την ύπαρξη ενός πλανήτη σε κοντινή απόσταση από το TOI 5205. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ο πλανήτης αυτός είναι ένας πλανήτης αερίου αερίου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Δία και είναι μόλις τέσσερις φορές μικρότερος από το μητρικό του άστρο. Συγκριτικά ο Δίας είναι εκατοντάδες φορές μικρότερος από τον Ήλιο.

Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη ανατρέπει πολλά κοσμολογικά δεδομένα και ανοίγουν νέα ερευνητικά πεδία αφού αποδεικνύεται ότι μπορούν να υπάρξουν πλανήτες αερίου και μάλιστα τεράστιοι σε ένα σύστημα ενός πολύ μικρού ερυθρού νάνου όπως επίσης ότι μπορούν να υπάρχουν συστήματα όπου οι πλανήτες έχουν πολύ κοντινά μεγέθη με το μητρικό τους άστρο.

Naftemporiki.gr