Η βιομηχανία της τεχνολογίας που κρατά τα σκήπτρα τα τελευταίες δεκαετίες τόσο στο επίπεδο διείσδυσης στον ανθρώπινο πολιτισμό όσο και στο επίπεδο της οικονομίας με της εταιρείες του κλάδου να σκαρφαλώνουν σε ολοένα και υψηλότερες χρηματιστηριακές κορυφές και τους ιδιοκτήτες τους να καταλαμβάνουν εδώ και περίπου 20 χρόνια τις πρώτες θέσεις στις λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ήταν η μεγάλη κερδισμένη τη διετίας της πανδημίας και των λοκντάουν με τους τζίρους και τα ράλι των μετοχών να ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Όμως μόλις η ανθρωπότητα άρχισε να επιστρέφει σιγά σιγά σε μια κανονικότητα όσο απρόσμενα η βιομηχανία της τεχνολογίας άρχισε να βλέπει απότομη άνοδο τόσο απρόσμενα άρχισε να παίρνει την… κατηφόρα. Τα μειωμένα σε σχέση με τις μετά την πανδημία προσδοκίες έσοδα και οικονομικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με βιαστικές επενδυτικές επιλογές των εταιρειών του κλάδου αλλά και οι φόβοι για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση οδήγησαν τους τελευταίους μήνες τις εταιρείες και ειδικά τους τεχνολογικού κολοσσούς σε ένα μπαράζ μαζικών απολύσεων. Καθημερινά ανακοινώνονται δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στην βιομηχανία της τεχνολογίας ενώ παράλληλα οι μετοχές των κορυφαίων εκπροσώπων του κλάδου πραγματοποιούν για διαφόρους λόγους πολύ μεγάλες… βουτιές στα χρηματιστηριακά ταμπλό.
Την ίδια στιγμή όμως είναι σαφές ότι ο σύγχρονος κόσμος βασίζεται στην τεχνολογική πρόοδο και τα όσα νέα προϊόντα και υπηρεσίες η βιομηχανία της τεχνολογίας παράγει. Απευθυνθήκαμε στην Gartner, την κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών έρευνας και συμβουλών στον τεχνολογικό κλάδο η οποία απασχολεί περίπου 20 χιλιάδες υπαλλήλους με γραφεία σε όλο τον κόσμο.
Η Κέιτλιν Ντάφι, Διευθύντρια του Τμήματος Αναλυτών Ανθρώπινου Δυναμικού της Gartner μίλησε στο Naftemporiki.gr για όσα συμβαίνουν στον τεχνολογικό τομέα και πώς εξελίσσεται το φαινόμενο των μαζικών απολύσεων σε αυτόν.
«Πιεσμένοι από τον παγκόσμιο πληθωρισμό και την οικονομική αβεβαιότητα, πολλές εταιρείες ακολουθούν μια αμυντική προσέγγιση όσον αφορά τους προϋπολογισμούς τους, τον αριθμό των εργαζομένων τους και γενικότερα τα μισθολογικά τους κόστη. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι οι σημερινές απολύσεις είναι περισσότερο ένας κυματισμός παρά ένα κύμα. Στη βιομηχανία της τεχνολογίας και ειδικά στις μεγαλύτερες εταιρείες της όπως και σε άλλους κλάδους όπως των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το ποσοστό μείωσης του προσωπικού το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μικρό σε σύγκριση με τον αριθμό των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα έρευνα της Gartner που έγινε τον Ιανουάριο ερωτήθηκαν οι επικεφαλής του τομέα ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών και το 37% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν προβλέπει μείωση του προσωπικού τους τους επόμενους έξι μήνες.
Επιπλέον πολλοί ηγέτες σήμερα θεωρούν ότι η μείωση του εργατικού δυναμικού πρέπει να αποτελεί την τελευταία λύση. Οι απολύσεις μπορούν να βλάψουν σοβαρά το ηθικό, να βλάψουν την παραγωγικότητα και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις δεξαμενές ταλέντων. Ενώ αυτές οι απολύσεις ενδέχεται να επιφέρουν ένα οριακό πάγωμα στην αγορά εργασίας, οι οργανισμοί που συνεχίζουν να επενδύουν σε διατήρηση του προσωπικού τους αλλά και προσλήψεις μπορούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη σημερινή αγορά εργασίας.»
Ποια είναι όμως η επόμενη μέρα στο τεχνολογικό κλάδο; Η Gartner αναδεικνύει τις σημαντικότερες τάσεις στη βιομηχανία της τεχνολογίας για το 2023.
Βιωσιμότητα
Η βιωσιμότητα διασχίζει όλες τις στρατηγικές τάσεις της τεχνολογίας για το 2023. Σε μια πρόσφατη έρευνα της Gartner, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών ανέφεραν ότι οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές αποτελούν πλέον βασικές προτεραιότητες για τους επενδυτές, μετά το κέρδος και τα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο σε καινοτόμες λύσεις ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) που έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας. Για να γίνει αυτό, οι οργανισμοί χρειάζονται ένα νέο πλαίσιο βιώσιμης τεχνολογίας που αυξάνει την ενεργειακή και υλική αποδοτικότητα των υπηρεσιών πληροφορικής, επιτρέπει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μέσω τεχνολογιών όπως η ιχνηλασιμότητα, η ανάλυση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τεχνητή νοημοσύνη, και αναπτύσσει λύσεις πληροφορικής για να βοηθήσει τους πελάτες να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους βιωσιμότητας.
Metaverse
Η Gartner ορίζει το Metaverse ως έναν συλλογικό εικονικό τρισδιάστατο κοινόχρηστο χώρο, που δημιουργείται από τη σύγκλιση της ενισχυμένης φυσικής και ψηφιακής πραγματικότητας. Ένα μετασύμπαν που θα παρέχει βελτιωμένες εμπειρίες εμβάθυνσης. Η Gartner αναμένει ότι ένα πλήρες metaverse θα είναι ανεξάρτητο από συσκευές και δεν θα ανήκει σε έναν μόνο προμηθευτή. Θα είναι ένας εικονικός κόσμος με δική του οικονομία αποτελούμενη από ψηφιακά νομίσματα και Μη Ανταλλάξιμα Διακριτικά (NFT). Μέχρι το 2027, η Gartner προβλέπει ότι πάνω από το 40% των μεγάλων οργανισμών παγκοσμίως θα χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό Web3, cloud AR και ψηφιακών πρότζεκτ που θα βασίζονται στο Metaverse και θα στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων.
Υπερεφαρμογές
Ένα superapp συνδυάζει τα χαρακτηριστικά μιας εφαρμογής, μιας πλατφόρμας και ενός οικοσυστήματος σε μια εφαρμογή. Δεν έχει μόνο το δικό του σύνολο λειτουργιών, αλλά παρέχει επίσης μια πλατφόρμα για τρίτα μέρη για να αναπτύξουν και να δημοσιεύσουν τις δικές τους μίνι εφαρμογές. Μέχρι το 2027, η Gartner προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι καθημερινά ενεργοί χρήστες πολλαπλών υπερεφαρμογών.
Προσαρμοσμένη Τεχνητή Νοημοσύνη
Τα συστήματα προσαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης στοχεύουν στη συνεχή επανεκπαίδευση μοντέλων και τη μάθηση σε περιβάλλοντα χρόνου εκτέλεσης και ανάπτυξης με βάση νέα δεδομένα, ώστε να προσαρμόζονται γρήγορα σε αλλαγές στις πραγματικές συνθήκες που δεν είχαν προβλεφθεί ή δεν ήταν διαθέσιμες κατά την αρχική ανάπτυξη. Τα συστήματα αυτά θα χρησιμοποιούν ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο για να αλλάξουν δυναμικά τη μάθησή τους και να προσαρμόσουν τους στόχους. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για λειτουργίες όπου οι γρήγορες αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον ή οι μεταβαλλόμενοι εταιρικοί στόχοι απαιτούν βελτιστοποιημένη απόκριση.
Naftemporiki.gr