Skip to main content

Μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα η νέα τάση της αγοράς

Από τις ουρές για αγορά νέων μοντέλων στο κυνήγι συσκευών από δεύτερο χέρι.

Για περίπου 20 χρόνια τα κινητά τηλέφωνα έγιναν το πρώτο ευρείας χρήσης προϊόν τεχνολογίας που οι καταναλωτές έσπευδαν να αντικαταστήσουν με ρυθμούς σχεδόν ετήσιους. Κάθε φορά που κυκλοφορούσε ένα νέο μοντέλο κινητού τηλεφώνου που έμοιαζε πιο όμορφο και εργονομικό ή υποσχόταν πιο προηγμένες υπηρεσίες το καταναλωτικό κοινό έσπευδε μαζικά να το αποκτήσει βάζοντας στην άκρη την συσκευή που χρησιμοποιούσε.

Όμως μια σειρά από αιτίες όπως η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας λόγω της πανδημίας, η οικονομική ύφεση αλλά και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ηγέτιδες δυνάμεις του χώρου των κινητών τηλεφώνων παρουσίασαν νέα μοντέλα με αυξημένες τιμές από τα προηγούμενα χωρίς όμως να διαθέτουν τα καινούργια τηλέφωνα κάποια εμφανή σχεδιαστική αλλαγή ή καινοτομία οδήγησε στη δραστική πτώση των πωλήσεων νέων συσκευών και την αύξηση των πωλήσεων μεταχειρισμένων συσκευών.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Δεδομένων (IDC) το 2022 πωλήθηκαν περίπου 283 εκατ. μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο αύξηση 11% από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων του 2021 όπου και τότε είχε παρουσιαστεί μεγάλη άνοδος πωλήσεων. Σύμφωνα με τους αναλυτές το 2026 η αγορά των κινητών τηλέφωνων από δεύτερο χέρι θα έχει ένα τζίρο 100 δισ. δολαρίων.

Το 80% αυτής της «κυκλικής οικονομίας κινητών τηλέφωνων» όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί αφορά τα κινητά τηλέφωνα της Apple. Αιτία είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο αμερικανικός κολοσσός συνέχισε να ρίχνει στην αγορά κάθε χρόνο νέα μοντέλα τα οποία όμως ενώ δεν είχαν κάποια ουσιαστική διαφορά από τα προηγούμενα είχαν πάντοτε αυξημένη τιμή αυτά σε συνδυασμό με το ότι τα iPhones διατηρούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα την αξία τους στο πέρας του χρόνου ακόμη και μεταχειρισμένα σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα των άλλων εταιρειών.

Έτσι οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και μαζικότερα όπως φαίνεται στη λύση της αγοράς μεταχειρισμένων συσκευών και αναμένεται η αντίδραση των εταιρειών σε αυτό το φαινόμενο αφού η τιμή των μετοχών τους συνδέεται άμεσα με τις πωλήσεις τους.

Naftemporiki.gr