Skip to main content

Έτοιμη η «αποθήκη» υλικών στον Άρη τα οποία θα μεταφερθούν στη Γη

Το προηγμένο ρόβερ της NASA εναπόθεσε τη δέκατη κάψουλα δειγμάτων του Κόκκινου Πλανήτη στο σημείο περισυλλογής από επερχόμενη αποστολή.

Όπως ανακοίνωσε η NASA μετά από ένα χρόνο συλλογής δειγμάτων πετρωμάτων ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον Άρη ολοκλήρωσε τη φάση της αποστολής που αφορούσε την εναπόθεση αυτών των δειγμάτων στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη για να συλλεχθούν από επερχόμενη αποστολή που θα φέρει στη Γη για ανάλυση. Το ρόβερ της αποστολής Perseverance εναπόθεσε το δέκατο κύλινδρο μέσα στους οποίους βρίσκονται τα δείγματα. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση κυλινδρικές κάψουλες από τιτάνιο.

Στη φωτογραφία εικονίζεται το δέκατο δείγμα με το πέτρωμα του Άρη που εναπόθεσε στο έδαφος το ρόβερ. (πηγή φωτό NASA/JPL/MSSS)

Έχουν εντοπιστεί και αναλυθεί μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη και διαπιστώθηκε ότι αποτελούσαν μέρος του αρειανού εδάφους. Αυτοί οι μετεωρίτες είναι προϊόν της πτώσης κάποιου μεγάλου αστεροειδή στον Άρη που εκτόξευσε υλικά από την επιφάνεια του Άρη στο Διάστημα και κάποια από αυτά κατέληξαν στη Γη. Όμως τα δείγματα της αποστολής Perseverance αν τελικά επιτευχθεί η μεταφορά τους στη Γη θα είναι τα πρώτα «καθαρά» υλικά του Άρη που θα πάρουν στα χέρια τους οι επιστήμονες και οι προσδοκίες για το τι θα αποκαλύψουν είναι πολλές.

Η εναπόθεση έγινε σε συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου δημιουργήθηκε η πρώτη «αποθήκη» δειγμάτων σε άλλον πλανήτη. Μέχρι τώρα το ρόβερ έχει συλλέξει περίπου 20 δείγματα, μεταξύ των οποίων ένα από την αρειανή ατμόσφαιρα. Το σχέδιο των μηχανικών της NASA είναι να προσεδαφίσουν στον ‘Αρη μια άκατο, που με τον ρομποτικό βραχίονα της θα συλλέξει τα δείγματα που θα διαθέτει το ρόβερ και θα τα τοποθετήσει σε έναν μικρό πύραυλο. Ο τελευταίος θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον ‘Αρη, ώσπου τελικά εκεί θα συναντηθεί με ένα άλλο σκάφος, το οποίο θα συλλέξει τα δείγματα και θα τα φέρει στη Γη. Βασικό ζητούμενο θα είναι η εύρεση στα επιστημονικά εργαστήρια πιθανών ιχνών ζωής μικροβιακής ζωής.

Τα υπόλοιπα δείγματα τα κρατά πάνω του το ρόβερ και προορίζονται στο μέλλον να ανακτηθούν από άλλη αποστολή για να μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση και κάποια από αυτά θα τοποθετηθούν σε διαφορετικό σημείο από αυτό της «αποθήκης» ώστε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τα δείγματα της «αποθήκης» να υπάρχει διαθέσιμο για περισυλλογή  αρειανό υλικό για να έρθει στη Γη.

Naftemporiki.gr