Μια ακόμη πρωτιά για το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT που έχει κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας για τις εντυπωσιακές και ολοένα και περισσότερες ικανότητες που διαθέτει. Το εργαλείο που δημιουργήθηκε από την καλιφορνέζικη νεοφυή εταιρεία OpenAI πέρασε τις εξετάσεις Νομικής Σχολής των Ηνωμένων Πολιτειών συντάσσοντας τις απαντήσεις σε σειρά θεμάτων που ξεκινά από Συνταγματικό και το Φορολογικό Δίκαιο και φθάνει μέχρι τα αστικά αδικήματα. Οι ικανότητες του εργαλείου, που τροφοδοτείται μαζικά από δεδομένα του Ιντερνετ και είναι σε θέση να συντάξει κείμενα απαντώντας σε απλές ερωτήσεις, προκαλούν από την εμφάνισή του στο τέλος του περασμένου χρόνου τον θαυμασμό, αλλά επίσης και ανησυχίες των χρηστών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα της μηχανής ήταν τόσο πειστικά που εκπαιδευτικοί πολλών πανεπιστημίων ανησυχούν για τον κίνδυνο γενικευμένων αντιγραφών και για το τέλος των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας στην τάξη. Ο Τζόναθαν Τσόι, καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, υπέβαλε το ChatGPT στο ίδιο τεστ που περνούν οι φοιτητές για την απόκτηση πτυχίου, δηλαδή 95 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και 12 θέματα σύνθεσης σε τέσσερις θεματικές ενότητες.
Σε πανεπιστημιακή δημοσίευση, ο Τζόναθαν Τσόι και οι υπόλοιποι υπογράφοντες δηλώνουν ότι το ρομπότ πήρε συνολικό βαθμό C+. Αν και ο βαθμός αυτός αρκεί για να περάσει το τεστ των πτυχιακών εξετάσεων, η επίδοση του ρομπότ ήταν πολύ κοντά στον τελευταίο της τάξης, τονίζουν οι πανεπιστημιακοί. «Κατά την σύνταξη των απαντήσεων των θεμάτων, το ChatGPT έδειξε ότι κατέχει τους βασικούς νομικούς κανόνες και ότι η οργάνωση και κατάρτισή του είναι στέρεες», γράφουν οι συντάκτες της δημοσίευσης. Ωστόσο, το chatbot «δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τα προβλήματα όταν του ετέθησαν ανοικτές ερωτήσεις, βασικό στοιχείο στις εξετάσεις στις Νομικές Σχολές», γράφουν, και δεν έδειξε ικανότητα «βαθιάς συλλογιστικής και ανάλυσης».
Οι αρχές της Νέας Υόρκης απαγόρευσαν την χρησιμοποίηση του ChatGPT στα σχολεία, αλλά ο Τζόναθαν Τσόι θεωρεί ότι το ρομπότ μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα στην εκπαίδευση. «Στο σύνολο, το ChatGPT δεν ήταν πολύ καλός φοιτητής του Δικαίου ενεργώντας μόνο του», έγραψε στο Twitter.
«Αλλά πιστεύουμε ότι συνεργαζόμενα με ανθρώπους, γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως το ChatGPT μπορούν να είναι χρήσιμα στους φοιτητές του Δικαίου που δίνουν εξετάσεις και σε ασκούμενους δικηγόρους», γράφει. Για να καθησυχάσει τους φόβους περί αντιγραφής, ο Τζόναθαν Τσόι δήλωσε ότι δύο διορθωτές στους τρεις αναγνώρισαν το διαγώνισμα που έγραψε το chatbot. «Είχαν διαίσθηση και η διαίσθησή τους ήταν η σωστή, διότι το ChatGPT έχει τέλεια γραμματική και έχει έναν κάπως επαναληπτικό χαρακτήρα».
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ