Είναι πια δεδομένο ότι κάθε παρατήρηση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb αποτελεί ένα ξεχωριστό και σημαντικό επιστημονικό γεγονός. Διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» παρουσιάζει τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που πραγματοποίησε το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο στο μοριακό νέφος Chameleon 1 σε απόσταση 630 ετών φωτός από τη Γη.
Πρόκειται για ένα σκοτεινό μοριακό νέφος που αποτελεί το πιο ψυχρό μοριακό νέφος που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής στο Σύμπαν. Η θερμοκρασία στο Chameleon 1 υπολογίζεται σε -262 βαθμούς Κελσίου πλησιάζοντας το απόλυτο μηδέν που είναι στους -273 βαθμούς Κελσίου. Τα προηγμένα και υπερ-ευαίσθητα όργανα του James Webb κατάφεραν να εντοπίσουν μέσα στο μοριακό νέφος ορισμένα από τα δομικά υλικά ζωής που βρίσκονται βέβαια σε παγωμένη μορφή.
Οι ερευνητές αναφέρουν την παρουσία διαφόρων συστατικών όπως ανθρακας, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, θείο, μεθάνιο και αιθανόλη στοιχεία που είναι σημαντικά στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας ενός πλανήτη αλλά επίσης και σε μόρια όπως σάκχαρα, αλκοόλες και απλά αμινοξέα που αποτελούν δομικά υλικά της ζωής όπως τουλάχιστον εμείς την ξέρουμε και αντιλαμβανόμαστε. Η ανακάλυψη είναι σημαντική για πολλούς λόγους.
Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται μόρια πιο πολύπλοκα από την μεθανόλη που οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι ήταν δυνατόν να σχηματίζονται σε τέτοια ακραία περιβάλλοντα, σε παγωμένα μοριακά νέφη πριν γεννηθούν κάποια άστρα εκεί. Επιπλέον οι επιστήμονες θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς όλα αυτά τα στοιχεία και σε τι ποσότητες συμμετέχουν στη γέννηση πλανητών με στόχο να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο γίνεται ένας πλανήτης φιλικός στη ζωή. Η ανακάλυψη επίσης αποδεικνύει ότι τα δομικά υλικά της ζωής δεν είναι προϊόν αποκλειστικά του δικού μας ηλιακού συστήματος όπως εκτιμούσαν διάφοροι επιστήμονες αλλά υπάρχει μια μεγάλη σε αριθμό εστία δημιουργίας τους στο Σύμπαν που είναι τα μοριακά νέφη στα οποία δρομολογούνται οι συνθήκες γέννησης άστρων και δυνητικά πλανητικών συστημάτων.
Naftemporiki.gr