Τον Φεβρουάριο του 2021 προσεδαφίστηκε στον Άρη το ρόβερ της αποστολής Perseverance της NASA που ήταν ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον Κόκκινο Πλανήτη. Μαζί του το ρόεβρ μετέφερε και ένα drone, το πρώτο αυτόνομο ιπτάμενο όχημα που έχουμε στείλει έξω από τη Γη. Το Ingenuity όπως ονομάζεται το drone ήταν προγραμματισμένο να κάνει μάξιμουμ πέντε σύντομες πτήσεις σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Μάλιστα οι επιστήμονες της NASA δήλώναν ότι η αποστολή στο κομμάτι που αφορούσε το drone θα ήταν ευχαριστημένοι και θα δήλωναν ότι το εγχείρημα πέτυχε αν το Ingenuity κατάφερνε απλά να ανασηκωθεί από το έδαφος μια φορά και να κρατηθεί για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα.
Δύο χρόνια μετά το drone συνεχίζει να πετά στον Άρη ακάθεκτο έχοντας μάλιστα δεχτεί πρόσφατα αναβάθμιση του λογισμικού του από τους επιστήμονες της NASA που ομολόγουν ότι είναι έκπληκτοι από την αντοχή που έχει επιδείξει το drone στις αφιλόξενες γενικότερα αλλά και ειδικότερα για πτήσεις περιβάλλον του Άρη. Στο ημερολόγιο πτήσεων του Ingenuity προστέθηκε πριν από λίγα 24ωρα άλλη μια που είναι η 40η πτήση του drone στον Κόκκινο Πλανήτη και όπως είναι φυσικό το επίτευγμα αυτό αποτελεί αντικείμενο ενθουσιασμού από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία αλλά και την επιστημονική κοινότητα γενικότερα που βλέπει ότι πρστίθεται ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαστημική εξερεύνηση. Η NASA έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει ένα drone εξερεύνησης στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που έχει γεωατμοσφαιρικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές της νεαρής Γης και ορισμένοι ειδικοί έχουν πει ότι μπορεί ο Τιτάνας να αποτελέσει τόπο δημιουργίας μεγάλων ανθρώπινων αποικιών.
Στην 40η του πτήση το Ingenuity πέταξε σε ύψος δέκα μέτρων καλύπτοντας μια απόσταση 200 μέτρων στη περιοχή του κρατήρα Jezero όπου βρίσκεται μαζί αυτή τη χρονική περίοδο με το ρόβερ στην οποία έχει διαπιστωθεί ότι βρισκόταν κάποτε το δέλτα κάποιου ποταμού και άρα είναι σημείο με αυξημένες πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί ζωή εκεί έστω και σε μικροβιακό επίπεδο ίχνη της οποίας αναζητεί το ρόβερ. H NASA έδωσε μάλιστα ένα βίντεο με εικόνες που κατέγραψε το drone σε αυτή την 40η πτήση του με τη φωτογραφική του κάμερα αλλά και τη βιντεοκάμερα του.
https://www.youtube.com/watch?v=dSxi57VXc2I
To Ingenuity πραγματοποιεί πτήσεις καταγράφοντας μοναδικές εικόνες του Άρη από ψηλά που βοηθούν τους επιστήμονες στη καλύτερη μελέτη του πλανήτη. Παράλληλα κάνει ιχνηλάτηση σε σημεία που μπορεί να επισκεφτεί στη συνέχεια το ρόβερ. Η NASA αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση του λογισμικού του drone αναβαθμίζοντας έτσι και τις δυνατότητες του. Με τις αναβαθμίσεις που έγιναν το drone μπορεί να προσεδαφίζεται και σε ανώμαλες επιφάνειες ενώ μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο να προσεδαφίζεται και να απογειώνεται μόνο από ομαλές επίπεδες επιφάνειες. Αυτή η δυνατότητα διευρύνει όπως είναι ευνόητο τα σημεία στα οποία μπορεί να πετάξει και να πραγματοποιήσει αποστολές το Ingenuity γεγονός που θα επιτρέψει στα μέλη της αποστολής να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια δραστηριότητας του drone δίνοντας του να εκτελέσει πιο σύνθετες αποστολές.
Naftemporiki.gr