Σε απόσταση 500 εκατ. ετών φωτός από τη Γη συνέβη μια από τις πιο συνηθισμένες αλλά και ταυτόχρονα εντυπωσιακές κοσμικές διεργασίες η οποία είναι και αυτή που αναζωογονεί το Σύμπαν και παράγει ένα πλήθος φαινομένων. Δύο γαλαξίες συγκρούστηκαν και τελικά συγχωνεύθηκαν δημιουργώντας ένα νέο γαλαξία που έλαβε την κωδική ονομασία UGC 4211. Στο κέντρο του γαλαξία υπάρχει μια μαύρη τρύπα με μάζα περίπου 200 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης που αποφάσισαν οι επιστήμονες ότι θα χρησιμοποιούν για το μέγεθος των μαύρων τρυπών.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου Eureka Scientific στην Καλιφόρνια αναφέρουν ότι την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία έχει πλησιάσει μια μαύρη τρύπα με μάζα 125 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν τη συστοιχία τηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής διαπίστωσαν ότι και οι δύο είναι ενεργές απορροφώντας κοσμικά σώματα και ύλη που βρίσκονται στο πανίσχυρο βαρυτικό τους βεληνεκές με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν σε όγκο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η μικρότερη σε μέγεθος μαύρη τρύπα βρισκόταν στον γαλαξία που χάθηκε από την σύγκρουση και… μεταπήδησε στο νέο γαλαξία ακολουθώντας μια πορεία προς το κέντρο του φέρνοντας την αντιμέτωπη με την μαύρη τρύπα που υπάρχει εκεί. Οι δύο μαύρες τρύπες θα πλησιάσουν η μια την άλλη και οι βαρυτικές τους αλληλεπιδράσεις θα τις υποχρεώσουν να τεθούν σε τροχιά η μια γύρω από την άλλη σε μια διαδικασία που ολοκληρωθεί όπως και στην περίπτωση των μητρικών τους γαλαξιών με μια σύγκρουση και δημιουργία μιας νέας κολοσσιαίας κατά πάσα πιθανότητα μαύρης τρύπας.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο μαύρες τρύπες είναι πλέον μόλις 750 έτη φωτός απόσταση εξαιρετικά μικρή για τα κοσμικά δεδομένα και δεδομένης τους μεγέθους τους και της κίνησης τους η εκκίνηση της διαδικασίας της σύγκρουσης-συγχώνευσης τους θα γίνει σχετικά σύντομα. Οι συγκρούσεις μαύρων τρυπών είναι επίσης μια συνήθης κοσμική διεργασία αλλά ο εντοπισμός αυτών των δύο μαύρων τρυπών είναι ιδιαίτερα σημαντικός εξαιτίας της μικρής απόστασης που τις χωρίζει γιατί επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν τα φαινόμενα που συμβαίνουν στα αρχικά στάδια μιας σύγκρουσης μαύρων τρυπών απκαλύπτοντας έτσι νέα άγνωστα στοιχεία για αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα του Σύμπαντος. Επιπλέον αναμένεται από αυτές τις παρατηρήσεις να μάθουμε και κάποια πράγματα για την σύγκρουση που θα συμβεί σε μερικά δισ. έτη ανάμεσα στον γαλαξία μας και αυτόν της Ανδρομέδας.
Naftemporiki.gr