Skip to main content

Το James Webb εντόπισε τον πρώτο του εξωπλανήτη (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που εντόπισε το James Webb (πηγή φωτό NASA, ESA, CSA, L. Hustak (STScI))

Ο εξωπλανήτης έχει μέγεθος ίδιο με αυτό της Γης αλλά συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Αφροδίτης.

Αν και λειτουργεί μόλις πέντε μήνες το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει δημιουργήσει ήδη μια μεγάλη και καθημερινά αυξανόμενη λίστα ανακαλύψεων οι περισσότερες εκ των οποίων είναι άκρως εντυπωσιακές και ανοίγουν νέους ορίζοντες όχι μόνο στη διαστημική εξερεύνηση αλλά σε διάφορα πεδία της επιστήμης. Στη λίστα αυτή προστίθεται ο εντοπισμός ενός εξωπλανήτη από το James Webb ο οποίος είναι και πρώτος εξωπλανήτης που εντοπίζει το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Αστρονόμοι στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το James Webb επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός εξωπλανήτη. Πρόκειται για τον βραχώδη LHS 475b, ο οποίος έχει σχεδόν παρόμοιο μέγεθος με τη Γη (το 99% της διαμέτρου της), ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόνο 41 ετών φωτός στον αστερισμό της Οκτάδος. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. Η αρχική ανακάλυψη του εν λόγω εξωπλανήτη είχε γίνει από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA και ακολούθησε η επιβεβαίωση του με νέες παρατηρήσεις από το ισχυρότερο τηλεσκόπιο Webb.

https://www.youtube.com/watch?v=TwA7hGIjVsQ

Ανάμεσα σε όλα τα τηλεσκόπια, το James Webb είναι το μοναδικό που μπορεί να μελετήσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών με το μέγεθος της Γης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι γνωστό αν ο LHS 475b διαθέτει ατμόσφαιρα και τι είδους. Θα ακολουθήσουν επί τούτου πιο ακριβείς μετρήσεις με το τηλεσκόπιο. Επειδή ήδη το Webb έχει βρει ότι ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης είναι μερικές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη Γη, δεν αποκλείεται να έχει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, δηλαδή να περιέχει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και πυκνά νέφη. Ο πλανήτης διαγράφει μια πλήρη περιφορά πέριξ του άστρου του μέσα σε μόνο δύο μέρες (η διάρκεια του έτους του), καθώς κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, έναν ερυθρό νάνο που έχει τη μισή θερμοκρασία του Ήλιου.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ