Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Apollo της NASA στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη το ενδιαφέρον για τον φυσικό μας δορυφόρο ατόνησε αλλά τη τελευταία δεκαετία όλες οι μεγάλες κρατικές διαστημικές υπηρεσίες επέστρεψαν δυναμικά τόσο στην οργάνωση νέων αποστολών όσο και σε σχεδιασμούς για δημιουργία μόνιμων βάσεων αλλά και διαστημικών σταθμών στο φεγγάρι. Ας ρίξουμε μια ματιά στις αποστολές στη Σελήνη που είναι προγραμματισμένες να γίνουν το 2023.
Haukuto-R Mission 1 (Ιαπωνία)
Η Ιαπωνία θέλει να γίνει μεταφορέας εμπορικών φορτίων στη Σελήνη και κατασκεύασε μια σεληνάκατο για αυτό τον σκοπό. To Haukuto-R θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική αποστολή στη Σελήνη τον Απρίλιο μεταφέροντας το Rashid, ένα ρόβερ εξερεύνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Παράλληλα η σεληνάκατος θα διαθέτει και διάφορα όργανα μελέτης της Σελήνης.
https://www.youtube.com/watch?v=abu50hzfjUc
Lunar Flashlight (ΗΠΑ)
Ένας δορυφόρος μεγέθους παρόμοιου με αυτό ενός χαρτοφύλακα θα κινείται πάνω από το Νότιο Πόλο της Σελήνης και με ένα προηγμένο σύστημα λέιζερ που διαθέτει θα ερευνά για την παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή σε κρατήρες που βρίσκονται μόνιμα στο σκοτάδι και δεν έχουν δεχθεί το φως του Ήλιου εδώ και μερικά δισ. έτη. Σχεδόν το σύνολο των επανδρωμένων αποστολών αλλά και των βάσεων που σχεδιάζονται να γίνουν στη Σελήνη θα γίνουν σε περιοχές του Νότιου Πόλου και η ύπαρξη-εκμετάλλευση του νερού που υπάρχει εκεί θα καταστήσουν ευκολότερη την παρουσία των ανθρώπων εκεί. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για κατανάλωση αλλά και για την παραγωγή οξυγόνου για όσους διαμένουν στη Σελήνη όπως επίσης και για τη δημιουργία καυσίμων για πυραύλους και σκάφη.
Chandrayaan-3 (Ινδία)
Το 2019 η Ινδία είχε πραγματοποιήσει την αποστολή Chandrayaan-2 στη Σελήνη η οποία τελικά απέτυχε αφού η σεληνάκατος συνετρίβη στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. Τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η αποστολή Chandrayaan-3 η οποία έχει στόχο τη μεταφορά ενός ρόβερ που θα εξερευνήσει περιοχές του Νότιου Πόλου της Σελήνης και ανάμεσα στα άλλα διαθέτει όργανα συλλογής σεισμολογικών δεδομένων και φασματογράφο.
Luna 25 (Ρωσία)
Η Ρωσία παρά τα προβλήματα που έχει εδώ και πολλά χρόνια στις διαστημικές της δραστηριότητες δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μείνει πίσω όσον αφορά την παρουσία της στην Σελήνη και έχει προγραμματίσει να εκτοξεύσει τον Ιούλιο την αποστολή Luna 25 η οποία θα στείλει στον Νότιο Πόλο του φεγγαριού μια διαστημοσυσκευή που θα συλλέξει δείγματα του εδάφους τα οποία θα αναλυθούν. Η αποστολή θα συλλέξει επίσης ύλη (σκόνη, ιονισμένο αέριο κ.α.) από την εξώσφαιρα (το ανώτατο στρώμα της ατμόσφαιρας) της Σελήνης.
dearMoon
O Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Γιουσάκου Μαεζάβα θέλησε να κάνει ταξίδι στη Σελήνη και μάλιστα να έχει μια μεγάλη παρέα σε αυτό. Ο Μαεζάβα ήρθε σε συμφωνία με τη διαστημική εταιρεία του Έλον Μασκ, την Space X, για την υλοποίηση του ταξιδιού. Το ταξίδι σχεδιάζεται από το 2018 και είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί εντός του 2023 χωρίς να είναι ακόμη γνωστή η ημερομηνία εκτόξευσης του σκάφους που θα μεταφέρει τον Μαεζάβα και τους οκτώ συνεπιβάτες του. Ο Μαεζάβα καλύπτει ο ίδιος τα έξοδα και τους άλλους επιβάτες και έχει πραγματοποιήσει διαφόρων ειδών διαγωνισμούς μέσω Διαδικτύου για την κάλυψη των θέσεων. Αρχικά ήθελε να πάρει μαζί του μόνο μια γυναίκα η επιλογή της οποίας θα γινόταν και πάλι μέσω διαγωνισμού η οποία εκτός από συνεπιβάτης θα γινόταν και σύντροφος του στη ζωή μετέπειτα αλλά στη συνέχεια άλλαξε απόφαση και θέλησε να έχει μεγαλύτερη παρέα μαζί του η οποία να αποτελείται κυρίως από διαφόρων τομέων καλλιτέχνες. Το κόστος της αποστολής που κληθεί να καταβάλει ο Μαεζάβα εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται πέριξ των 150 εκατ. δολαρίων.
Naftemporiki.gr