Skip to main content

Γαλαξία «εργαστήριο» κοσμικών φαινομένων μελετά το James Webb (βίντεο)

Μία από τις εικόνες του γαλαξία NGC 7469 που κατέγραψε το James Webb (πηγή φωτό NASA / ESA / CSA / Webb / L. Armus / A.S. Evans)

Ενα γαλαξία σε απόσταση 206 εκατ. ετών φωτός έχει βάλει στο μικροσκόπιο του το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο

Ονομάζεται NGC 7469 ενώ έχει επίσης τις κωδικές ονομασίες LEDA 70348 και Mrk 1514 και είναι ένας γαλαξίας σε απόσταση 206 εκατ. ετών φωτός στον αστερισμό του Πήγασου. Ο γαλαξίας που έχει διάμετρο 90 χιλιάδων ετών φωτός ανήκει στην κατηγορία γαλαξιών Σίφερτ που αποτελούν ένα τύπο γαλαξιών (ως επί το πλείστον σπειροειδών ή ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών) που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία.

Ο NGC 7469 έχει στο κέντρο του μια ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα γύρω από την οποία υπάρχει ένας φωτεινός δίσκος ακτίνας 1,631 ετών φωτός. Ένας μικρότερος σπειροειδείς γαλαξίας, ο IC5283, βρίσκεται πολύ κοντά στον NGC 7469 δημιουργώντας ένα γαλαξιακό ζεύγος που οι επιστημονική κοινότητα έχει ονομάσει Arp 298. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει στρέψει τα πανίσχυρα όργανα του στον NGC 7469 καταγράφοντας εικόνες αλλά και δεδομένα.

«Ο NGC 7469 έχει ένα ενεργό γαλαξιακό πυρήνα που είναι μια εξαιρετικής λαμπρότητας περιοχή στο κέντρο του το φως της οποίας εκπέμπεται από την σκόνη και τα αέρια που πέφτουν μέσα στην μαύρη τρύπα που βρίσκεται εκεί. Το James Webb μας παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε αυτόν τον γαλαξία και τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν ανάμεσα στους ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες και την κοσμική ύλη που υπάρχει γύρω από αυτούς. Αυτό συμπεριλαμβάνει σμήνη από νεογέννητα άστρα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά, θύλακες θερμών αερίων που επικρατούν θυελλώδεις συνθήκες αλλά και την καταστροφή της ύλης στη μαύρη τρύπα. Είναι βέβαιο ότι το James Webb θα αποκαλύψει τα μυστικά του ενεργού γαλαξιακού πυρήνα και του τοπικού εργαστηρίου που έχει δημιουργηθεί» αναφέρει η ομάδα αστρονόμων που εργάζονται μόνιμα στο τηλεσκόπιο James Webb.

Naftemporiki.gr