Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Space Telescope Science Institute στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σε μια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο ενός γαλαξία σε απόσταση 250 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Η μαύρη τρύπα έχει μάζα δέκα εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και διαπίστωσαν ότι… καταβροχθίζει ένα άστρο. Οι ερευνητές έδωσαν στο κοσμικό αυτό γεγονός την κωδική ονομασία AT2021ehb και οι παρατηρήσεις που έκαναν φωτίζουν αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο και η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό σχετικό βίντεο.
Οι περισσότερες μαύρες τρύπες που μπορούν να μελετήσουν οι επιστήμονες περιβάλλονται από θερμό αέριο που έχει συσσωρευτεί για πολλά χρόνια, μερικές φορές χιλιετίες, και έχει σχηματίσει δίσκους διαμέτρου δισεκατομμυρίων μιλίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι δίσκοι έχουν λάμψη μεγαλύτερη από αυτή ολόκληρων γαλαξιών. Ακόμη και γύρω από αυτές τις φωτεινές πηγές, αλλά κυρίως γύρω από πολύ λιγότερο ενεργές μαύρες τρύπες, ξεχωρίζει κάποιιες φορές κάποιο που οι τρομερές βαρυτικές δυνάμεις της μαύρης τρύπας διαλύουν και καταναλώνουν την ύλη τους. Αυτή η διαδικασία που ονομάζεται «παλιρροιακή διατραχή» διαρκεί μόνο λίγες εβδομάδες ή μήνες. Η παρατηρησιμότητα και η σύντομη διάρκεια των γεγονότων παλιρροιακής διαταραχής τα καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικά για τους αστρονόμους, οι οποίοι μπορούν να ξεχωρίσουν πώς η βαρύτητα της μαύρης τρύπας χειρίζεται το υλικό γύρω της, δημιουργώντας απίστευτες εκπομπές φωτός και άλλα φαινόμενα
«Τα γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής είναι ένα είδος κοσμικού εργαστηρίου. Είναι το παράθυρό μας στην τροφοδοσία σε πραγματικό χρόνο μιας τεράστιας μαύρης τρύπας που κρύβεται στο κέντρο ενός γαλαξία» αναφέρει η Σούβι Γκεζάρι, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr