Για διαφόρους λόγους τα άλογα κούρσας βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των φιλίππων αλλά και της βιομηχανίας διασταυρώσεων. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communication Biology» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε διεθνής ομάδα σε αυτά τα ζώα. Οι ερευνητές συνέκριναν το DNA αλόγων κούρσας όπως αραβικά, μογγολικά και το αγγλικά καθαρόαιμα Thoroughbred με το DNA αλόγων που εκτρέφονται και διασταυρώνονται για χρήση σε διάφορα σπορ εκτός ιπποδρόμων αλλά και ως άλογα απλής ιππασίας.
Οι ερευνητές εντόπισαν επτά γονίδια τα όποια όπως υποστηρίζουν διαθέτουν τα άλογα κούρσας και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μυϊκό τους σύστημα, στον μεταβολισμό αλλά και την νευροβιολογία τους. Εντόπισαν επίσης ένα γονίδιο, το NTM, που επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τους μηχανισμούς μάθησης και μνήμης. Ένα άλλο γονίδιο, το MYLK2, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και ειδικότερα για τις μυϊκές συστολές.
«Οι επιλεκτικές διασταυρώσεις που γίνονται για διαφόρους λόγους εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό από ράτσες αλόγων. Αυτό έχει οδηγήσει στην ύπαρξη ψηλών αλόγων, μικρών αλόγων, πολύ δυνατών αλόγων, πολύ γρήγορων αλόγων κ.α. Ανακαλύψαμε μια ομάδα γονιδίων κοινές στα άλογα κούρσας τα οποία όμως δεν διαθέτουν όλα τα άλογα που τρέχουν σε αγώνες. Έτσι λοιπόν η ανακάλυψη μας μπορεί να βοηθήσει στο να εντοπίζονται εκείνα τα άλογα που είναι καταλληλότερα για να τρέχουν σε αγώνες ή εκείνα που είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αναπαραγωγής» αναφέρει η Έμελιν Χιλ επιστήμονας της βρετανικής εταιρείας Plusvital, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr