Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει καλέσει σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για μια «πολύ σημαντική ανακοίνωση». ΟΙ δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πετυχημένο πείραμα στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore των ΗΠΑ το οποίο βρίσκεται από τον έλεγχο του Υπουργείου Ενέργειας. Στην εγκατάσταση που είναι γνωστή με τα αρχικά NIF (National Ignition Facility) οι επιστήμονες του εργαστηρίου σε συνεργασία με διεθνή ομάδα ειδικών κατάφεραν όπως αναφέρεται να πετύχουν παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας από την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποίησαν στην όλη διαδικασία. Η παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας από αυτή που χρησιμοποιήθηκε αποτελεί και το θεμέλιο λίθο στη παραγωγή απεριόριστης και καθαρής ενέργειας.
Η παραγωγή απεριόριστης καθαρής ενέργειας θα έλυνε φυσικά δια παντός τα ενεργειακά προβλήματα της ανθρωπότητας φέρνοντας μια άνευ προηγουμένου και ασύλληπτων διαστάσεων επανάσταση στον ανθρώπινο πολιτισμό. Η επίτευξη της περνάει από τη διαδικασία της πυρηνικής σύντηξης με τους επιστήμονες να προσπαθούν εδώ και περίπου επτά δεκαετίες να ανασυνθέσουν τις συνθήκες που δημιουργούνται στο εσωτερικό του Ήλιου χωρίς μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει κάποια ορατά αποτελέσματα. Όμως τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο κάνουν προόδους με τη βοήθεια πανίσχυρων οργάνων.
Οι περισσότερες προσπάθειες πυρηνικής σύντηξης γίνονται χρησιμοποιώντας μαγνητικά πεδία αλλά στην εγκατάσταση NIF χρησιμοποιούνται πανίσχυρα λέιζερ και ακολουθείται μια εναλλακτική μέθοδος που ονομάζεται αδρανειακή παγίδευση ή αδρανειακός περιορισμός όπου γίνεται βομβαρδισμός με δέσμες λέιζερ σε υδρογόνο. Διαρρέεται ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 2,1 megajoules ενέργειας και κατάφεραν να παράξουν 2,5 megajoules ενέργειας ποσότητα που είναι μεν οριακά περισσότερη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε αλλά άπαντες στην επιστημονική κοινότητα θεωρούν ότι είναι ένα μικρό μεν αλλά εξαιρετικά σημαντικό πρώτο βήμα προς το… όνειρο της άφθονης καθαρής ενέργειας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα στις πέντε το απόγευμα.
Naftemporiki.gr