Την αρχή έκανε η αμερικανική εταιρεία Space Perspective οι ιδρυτές της οποίας αποφάσισαν να κατασκευάσουν γιγάντια μπαλόνια παρόμοια με τα μετεωρολογικά μπαλόνια που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για ερευνητικούς σκοπούς. Στα μπαλόνια θα είναι δεμένη μια κάψουλα μέσα στην οποία θα υπάρχουν επιβάτες που θα απολαμβάνουν τη θέα της Γης από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Η ιδέα αυτή κερδίζει όπως φαίνεται έδαφος αφού μια εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη, η HALO Space, ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε το δικό της διαστημικό τουριστικό μπαλόνι και μάλιστα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη του δοκιμαστική πτήση. Το μπαλόνι και η κάψουλα που ήταν δεμένη με αυτό πέταξαν σε ύψος 37 χλμ. στη στρατόσφαιρα για περίπου τέσσερις ώρες χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα σύμφωνα με την εταιρεία. Η πτήση έγινε φυσικά χωρίς την παρουσία επιβατών και αναμένεται να υπάρξουν αρκετές ακόμη μέχρι να πάρει άδεια το μπαλόνι αυτό. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τις πτήσεις με επιβάτες το 2029 με τα στελέχη της HALO Space να θεωρούν ότι με τα σημερινά δεδομένα η τιμή του εισιτηρίου θα είναι πέριξ των 200 χιλιάδων δολαρίων. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό της HALO τον πρώτο χρόνο θα γίνουν 400 πτήσεις στις οποίες θα ταξιδέψουν με το μπαλόνι περίπου τρεις χιλιάδες άτομα.
Στην πρώτη δοκιμαστική πτήση που έγινε από στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ερευνας TIFR στην Ινδία ελέγχθηκαν τα συστήματα ασφαλείας, πλοήγησης και ελέγχου του μπαλονιού και της κάψουλας και σύμφωνα με την εταιρεία όλα λειτούργησαν άψογα συμπεριλαμβανομένων διαφόρων αισθητήρων, καμερών και άλλων οργάνων. Η κάψουλα θα παρέχει πανοραμική θέα του πλανήτη μας από ύψος 40 χλμ. από την επιφάνεια του σε συνολικά οκτώ επιβάτες. Οι πτήσεις θα διαρκούν 4-6 ώρες και μέσα στην κάψουλα θα υπάρχει εκτός από τους επιβάτες και ένας πιλότος. Η επόμενη δοκιμαστική πτήση είναι προγραμματισμένη να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυτή την φορά στη Σεβίλη. Όταν ξεκινήσουν οι επίσημες πτήσεις η εταιρεία σχεδιάζει να πραγματοποιεί τις απογειώσεις του μπαλονιού από διάφορες περιοχές σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη.
Naftemporiki.gr