Skip to main content

Επέστρεψε στη Γη το σκάφος της αποστολής Artemis I (βίντεο)

Το Orion λίγο πριν πέσει ομαλά στη θάλασσα. (πηγή φωτό REUTERS)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνουν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη.

Μετά από 25 μέρες παραμονής στη Σελήνη το Orion και αφού έκανε με επιτυχία όλα όσα του είχαν ανατεθεί καταγράφοντας παράλληλα μοναδικές εικόνες και σπάζοντας διάφορα ρεκόρ εισήλθε με επιτυχία στην ατμόσφαιρα της Γης. Το διαστημόπλοιο της Nasa προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό σηματοδοτώντας το τέλος της αποστολής Artemis 1. Η μη επανδρωμένη κάψουλα εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 40.000 χλμ. την ώρα και έπρεπε να αντέξει θερμοκρασίες πέριξ των 2.800 βαθμών Κελσίου. Στη συνέχεια η ιλιγγιώδης κάθοδος του σκάφους επιβραδύνθηκε όταν αναπτύχθηκαν μια σειρά από αλεξίπτωτα.

Η προσθαλάσσωση έγινε στα ανοιχτά του μεξικανικού νησιού της Γουαδαλούπης. Ενας από τους βασικούς στόχους της αποστολής ήταν να δοκιμαστεί η θερμική ασπίδα της κάψουλας, η μεγαλύτερη που έχει κατασκευαστεί ποτέ (διαμέτρου 5 μέτρων) η οποία όπως φαίνεται λειτούργησε σωστά.  Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί ανάμεσα στα άλλα να οδηγήσει μια γυναίκα στη επιφάνεια της Σελήνη για πρώτη φορά. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος αναμένεται να γίνει το 2025. Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Ανάμεσα στους στόχους είναι να καταστεί η Σελήνη και ο διαστημικός δορυφόρος γύρω από αυτήν εφαλτήριο για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Naftemporiki.gr