H SPARC είναι μια ολιγομελής ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016 από ερευνητές που συναντήθηκαν σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σκοπός της εταιρείας είναι η εκπόνηση ερευνητικών μελετών και η υποστήριξη οργανισμών και εταιρειών που σχεδιάζουν, υλοποιούν και διαχειρίζονται επιχειρησιακά διαστημικές αποστολές. Ανάμεσα στα ερευνητικά πρότζεκτ που συμμετέχει η SPARC είναι και αυτό της μελέτης της ακτινοβολίας που θα δέχονται τα πληρώματα της Σεληνιακής Πύλης, του διαστημικού σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σελήνη από την NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Η Σεληνιακή Πύλη θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό μέχρι το 2027 στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA η πρώτη αποστολή της οποίας βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη Σελήνη και αποτελεί επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Ο Ίνγκμαρ Σέργιος Σάντμπεργκ διευθύνων σύμβουλος της SPARC, Space Applications & Research Consultancy μίλησε στη «Ναυτεμπορική» για αυτό το ενδιαφέρον όσο και εντυπωσιακό εγχείρημα.
«Έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε στην διεθνή επιστημονική ομάδα εργασίας για την Ηλιοφυσική και την Διαστημική Ακτινοβολία της Σεληνιακής Πύλης όπου συμβάλουμε στην προετοιμασία και στις διαδικασίες λήψης, ανάλυσης και βαθμονόμησης των μετρήσεων της συστοιχίας των ανιχνευτών ακτινοβολίας ERSA του ΕΟΔ. Η αξιοποίηση των μετρήσεων από την ERSA θα συμβάλλει στην προστασία του πληρώματος των αστροναυτών της Διαστημικής Πύλης και στην μελέτη του διαστημικού καιρού και περιβάλλοντος στο φυσικό δορυφόρο της Γης»
Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται κυρίως η SPARC;
Βασικό αντικείμενο είναι η μελέτη του διαστημικού περιβάλλοντος και του διαστημικού καιρού. Μας ενδιαφέρει κυρίως η επιτήρηση, η μοντελοποίηση και η πρόγνωση της σωματιδιακής ακτινοβολίας στο εγγύς γεωδιάστημα για την προστασία των δορυφόρων αλλά και επανδρωμένων αποστολών. Αναπτύσσουμε εξιδεικευμένα υπολογιστικά εργαλεία για την επεξεργασία και βαθμονόμηση των πρωτογενών μετρήσεων ανιχνευτών σωματιδιακής ακτινοβολίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ). Η υλοποίηση του λογισμικού ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων από τις μετρήσεις των ανιχνευτών σωματιδιακής ακτινοβολίας των δορυφόρων Galileo του Ευρωπαικού προγράμματος πλοήγησης – ήταν ένα από τα πρώτα έργα που αναλάβαμε – μέσω ανοιχτού διαγωνισμού – από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Διαστημική Έρευνα και την Τεχνολογία του ΕΟΔ κάτι το οποίο συνέβαλε στην ανάδειξη της εταιρείας μας.
Την τελευταία διετία υλοποιούμε την ανάπτυξη του λογισμικού – για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) του ΕΟΔ – για την επεξεργασία και την δημιουργία βάσεων δεδομένων των μετρήσεων ενεργητικών ηλεκτρονίων και πρωτονίων των ανιχνευτών επόμενης γενιάς – Next Generation Radiation Monitors (NGRM). Ουσιαστικά, είμαστε η υπεύθυνη ομάδα για την ανάλυση και βαθμονόμηση των μετρήσεων από το NGRM στον δορυφόρο γεωσύγχρονης τροχιας EDRS-C, στον δορυφόρο χαμηλής τροχιάς Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich ενώ αναμένουμε τις πρωτογενείς μετρήσεις της τρίτης μονάδας NGRM από τον δορυφόρο Meteosat Third Generation-Imager 1, η εκτόξευση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις επόμενες εβδομάδες.
Σε τι βοηθούν αυτές οι μετρήσεις;
Η αξιοποίηση μετρήσεων από διαφορετικές τροχιές και σημεία της γήινης μαγνητόσφαιρας είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόγνωση φαινομένων που σχετίζονται με τον διαστημικό καιρό. Το λογισμικό και οι βάσεις δεδομενων που η εταιρεία μας υλοποιεί βρισκονται εγκατεστημένοι σε υπολογιστές του Ευρωπαικού Οργανισμού Διαστήματος και παρέχουν σε πραγματικό χρόνο πολύτιμες πληροφορίες για το διαστημικό περιβάλλον, σε διαχειριστές δορυφόρων και χρήστες υπηρεσιών διαστημικού καιρού. Πέρα από την ανάλυση και βαθμονόμηση δορυφορικών μετρήσεων, αναπτύσσουμε μοντέλα για την περιγραφή και την πρόγνωση της σωματιδιακης ακτινοβολίας από πληθυσμούς ενεργητικών σωματιδίων στο γεωδιάστημα – ως αποτέλεσμα των ηλιακών καταιγίδων – και στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen. Την τελευταία τριετία συμμετέχουμε στην βελτιστοποίηση του διεθνούς μοντέλου για την περιγραφή της σωματιδιακής ακτινοβολίας. Η επόμενη έκδοση του μοντέλου, την ανάπτυξη του οποίου καθοδηγεί το Air Force Research Laboratory, θα έχει και την υπογραφή της εταιρείας μας με την υποστήριξη του ΕΟΔ. Η δική μας συνδρομή εστιάζει κυρίως στην μοντελοποίηση των πληθυσμών ενεργητικών σωματιδίων στις ηλιακές καταιγίδες, στην βελτιστοποίηση υπολογιστικών μεθόδων για την στατιστική περιγραφή των ζωνών ακτινοβολίας Van Allen και τέλος, στην παροχή μιας σειράς επεξεργασμένων δεδομένων από ευρωπαϊκές αποστολές.
Naftemporiki.gr