Έχει διαπιστωθεί ότι η πτώση του γιγάντιου αστεροειδή που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη και προκάλεσε την εξαφάνιση του 80% της ζωής στον πλανήτη συμπεριλαμβανομένων των δεινοσαύρων δημιούργησε ένα μέγα-τσουνάμι ύψους 1,5 χλμ. σάρωσε τον ωκεανό σε κάθε κατεύθυνση. Σειρά ευρημάτων και μελετών έχουν υποδείξει ανάλογο συμβάν στον Άρη όταν ο πλανήτης βρισκόταν σε… εφηβική ηλικία πριν από περίπου 3,4 δισ. έτη.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες ενδείξεις για ένα αρειανό μεγα-τσουνάμι, το οποίο πιθανώς προκλήθηκε όταν έπεσε στον γειτονικό πλανήτη ένας μεγάλος διαστημικός βράχος παρόμοιος σε μέγεθος με αυτόν που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη. Αυτός ο μεγάλος αστεροειδής ή κομήτης εκτιμάται ότι έπεσε σε ρηχό ωκεανό του βορείου ημισφαιρίου του Άρη. Η πρόσκρουση πιστεύεται ότι δημιούργησε τον ορατό σήμερα μεγάλο κρατήρα Πολ (Pohl) διαμέτρου 110 χιλιομέτρων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλέξις Ροντρίγκεζ του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης στην Αριζόνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Scientific Reports», ανέλυσαν προσεκτικά τους χάρτες της αρειανής επιφάνειας που έχουν δημιουργηθεί από δορυφορικές εικόνες. Παράλληλα έκαναν σε υπολογιστή προσομοιώσεις των πιθανών προσκρούσεων για να εκτιμήσουν τι είδους πρόσκρουση μπορεί να δημιούργησε τον κρατήρα Πολ και κατά πόσο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τεράστιο τσουνάμι.
Οδηγήθηκαν έτσι στην εκτίμηση ότι επρόκειτο πιθανώς για αστεροειδή διαμέτρου τριών έως εννέα χιλιομέτρων, που η πτώση του απελευθέρωσε ενέργεια έως 13 εκατομμυρίων μεγατόνων ΤΝΤ. Η ενέργεια που είχε απελευθερωθεί από την ισχυρότερη έκρηξη πυρηνικής βόμβας στη Γη (του λεγόμενου «Τσάρου») ήταν μόνο 57 μεγατόνοι ΤΝΤ. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια τέτοια πρόσκρουση στον Άρη θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει μεγα-τσουνάμι που θα έφθασε μέχρι 1.500 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της πτώσης, προκαλώντας κύματα ύψους έως 250 μέτρων φθάνοντας στην ξηρά.
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ