Τον γύρο του κόσμου έκανε χθες η είδηση ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε για πρώτη φορά την έγκριση της για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα κρέας προϊόν εργαστηριακής ανάπτυξης.
Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και η FDA συναίνεσε.
«Ο κόσμος γνωρίζει μια διατροφική επανάσταση και ο FDA δεσμεύεται να υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στελεχών της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Προτού πάντως το εργαστηριακό κρέας βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί έγκριση από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Food Service and Inspection Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Το Naftemporiki.gr επικοινώνησε με την Upside Foods και η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας Μπρουκ Γουΐτνει μας μίλησε για το τι σημαίνει η απόφαση αυτή για την εταιρεία αλλά και για τον ανερχόμενο τομέα της δημιουργίας τεχνητού κρέατος.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ιστορική ανακοίνωση του FDA. Μετά από πολύ αυστηρούς ελέγχους η UPSIDE Foods έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που παίρνει το πράσινο φως του FDA για την πώληση τεχνητού κοτόπουλου. Αυτή η απόφαση ορόσημο σημαίνει ότι ο FDA αποδέχτηκε τα στοιχεία ασφάλειας του προϊόντος και έτσι το τεχνητό κοτόπουλο της UPSIDE Foods θα είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές μόλις πάρουμε την έγκριση της υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων.
Το τεχνητό κρέας δεν είχε ποτέ πιο κοντά στην αμερικανική αγορά από ότι σήμερα! Το τεχνητό κρέας είναι ένα πολύ νόστιμο κρέας που αναπτύσσεται από τα κύτταρα ενός ζώου και δεν χρειάζεται έτσι να γεννηθούν και να σφαχτούν στη συνέχεια δισεκατομμύρια ζώα. Το τεχνητό κρέας δεν χρειάζεται την έκταση γης και τις ποσότητες νερού που απαιτεί ο συμβατικός τρόπος παραγωγής κρέατος και επειδή το τεχνητό κρέας παράγεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας και ποιότητας ελέγχων περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος έκθεσης του κρέατος σε βακτηριακές μολύνσεις»
Αξίζει να σημειωθεί ότι κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο σε μια προσπάθεια να καταδειχθούν τα οφέλη της κατανάλωσης του τεχνητού κρέατος.
Η δημιουργία κρέατος σε εργαστηριακές συνθήκες υπόσχεται μια ηθική αλλά και οικολογική επανάσταση αφού δεν θα χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα και παράλληλα θα σταματήσει η βιομηχανία της κτηνοτροφίας να αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς μέθοδοι δημιουργίας κρέατος στο εργαστήριο με την καλλιέργεια κυττάρων από ένα μικρό δείγμα που έχει ληφθεί ανώδυνα από κάποιο ζώο.
Έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών προϊόντα κρέατος από μπριζόλες και μπιφτέκια μέχρι μπέικον. Οι πρώτες απόπειρες δεν είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα όσον αφορά την όψη, την υφή και τη γεύση αλλά όσο περνά ο καιρός οι μέθοδοι δημιουργίας βελτιώνονται και κάθε νέο τεχνητό κρέας που κάνει την εμφάνιση του πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο φυσικό.
Θα πρέπει φυσικά να βρεθούν λύσεις όσον αφορά το επίπεδο της παραγωγής όσο και αυτό των τιμών ώστε να υπάρχουν ικανές ποσότητες τεχνητού κρέατος στην αγορά και σε τιμές ανταγωνιστικές με αυτές του φυσικού. Επίσης όπως είναι ευνόητο η μετάβαση στο τεχνητό κρέας δεν θα είναι εύκολη αφού η παγκόσμια βιομηχανία κτηνοτροφίας και παραγωγή κρέατος απασχολεί εκατοντάδες εκατ. εργαζομένους και ο τζίρος της αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια το 2022. Επίσης υπάρχουν τοπικές κοινότητες που στηρίζουν την επιβίωση τους στην κτηνοτροφία και θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη τι θα συμβεί με αυτές αν η ανθρωπότητα αποφασίσει να αντικαταστήσει στη διατροφή της το φυσικό με το τεχνητό κρέας.
Naftemporiki.gr