Είναι γνωστό με την κωδική του ονομασία, X-37B, και αποτελεί το πιο… μυστηριώδες σκάφος τουλάχιστον από εκείνα που γνωρίζουμε την ύπαρξη του. Ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων «διαστημοπλάνων», αεροσκαφών που μπορούν να πετούν τόσο εντός της γήινης ατμόσφαιρας όσο και στο Διάστημα. Το Χ-37Β ξεκίνησε τις μη επανδρωμένες πτήσεις του το 2010 οι οποίες καλύπτονται από πυκνό πέπλο μυστηρίου αφού η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην οποία και ανήκει κρατά άκρως απόρρητες τις αποστολές του και έχει καταφέρει να μην έχει διαρρεύσει ποτέ το παραμικρό για αυτές. Το μόνο που γνωρίζουμε κάθε φορά είναι η διάρκεια της κάθε αποστολής που κατά μέσο όσο διαρκούν 18 μήνες. Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια λειτουργίας του το X-37B έχει μείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη για πάνω από δέκα χρόνια.
Όπως είναι ευνόητο ο χρόνος παραμονής του σκάφους στο Διάστημα σε συνδυασμό με το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τον εξοπλισμό και τις αποστολές του έχουν προκαλέσει ένα πλήθος φημών τόσο για τις δυνατότητες όσο και για το τι κάνει στη διάρκεια των αποστολών του. Δοκιμές διαστημικού οπλοστασίου, δοκιμές συστημάτων καταστροφής εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού και δορυφόρων, κατασκοπία και άλλες παρόμοιες θεωρίες έχουν πέσει στο τραπέζι για το X-37B. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ το μόνο που λέει επισήμως είναι ότι το σκάφος δοκιμάζει τεχνολογίες για επαναχρησιμοποιούμενα σκάφη.
Όπως έγινε γνωστό το X-37B προσγειώθηκε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ύστερα από παραμονή περίπου δυόμιση ετών σε τροχιά. «Συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ, παρέχοντας στη χώρα μας μια απαράμιλλη ικανότητα να δοκιμάζει να ενσωματώνει γρήγορα νέες διαστημικές τεχνολογίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Boeing Τζιμ Τσίλτον. Το σκάφος αποτελεί δημιουργία της United Launch Alliance, μια κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin. Αυτή την φορά πάντως δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή που περιελάμβανε την αξιολόγηση της ανθεκτικότητας ορισμένων υλικών και σπόρων στο Διάστημα, καθώς και την παραγωγή ενέργειας από την ηλιακή ακτινοβολία.
Naftemporiki.gr