Skip to main content

Το James Webb φωτίζει τον πιο μοναχικό γαλαξία της διαστημικής μας γειτονιάς (βίντεο)

ESA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε το πανίσχυρο βλέμμα του στον πιο απομονωμένο γαλαξία του γαλαξιακού σμήνους στο οποίο ανήκει ο γαλαξίας μας. Οι παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου αποκαλύπτουν μια σειρά από νέα στοιχεία για αυτόν τον γαλαξία προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τους μηχανισμούς λειτουργίας τέτοιου είδους γαλαξιών και το πώς γεννιούνται και εξελίσσονται τα άστρα σε αυτούς.

Ο γαλαξίας μας είναι μέλος ενός σμήνους γαλαξιών το οποίο έχει ονομαστεί από την επιστημονική κοινότητα Τοπική Ομάδα.  Το γαλαξιακό μας σμήνος αποτελείται από 80 περίπου γαλαξίες και είναι μέρος του Υπερσμήνους Λανιακέα. Αυτό το υπερσμήνος έχει έκταση πάνω από 500 εκατομμύρια έτη φωτός, ενώ η Τοπική Ομάδα εκτείνεται σε περίπου 10 εκατομμύρια έτη φωτός.

Σε απόσταση περίπου τριών εκατ. ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ένας νάνος γαλαξίας ο οποίος εκτός από το πολύ μικρό του μέγεθος είναι ο πλέον απομονωμένος γαλαξίας της Τοπικής Ομάδας. Ο γαλαξίας αυτός ονομάζεται Wolf–Lundmark–Melotte (WLM) που είναι τα ονόματα των τριών επιστημόνων που τον ανακάλυψαν και για τα πανίσχυρα όργανα του James Webb που μπορούν να κάνουν παρατηρήσεις στα βάθη του Σύμπαντος η καταγραφή εικόνων μεγάλης λεπτομέρειας από ένα κοντινό σε εμάς γαλαξία αποτελεί πραγματικά… παιχνιδάκι. Ο γαλαξίας αυτός εξαιτίας της απομόνωσης στην οποία βρίσκεται η οποία δεν του επιτρέπει να έρθει σε επαφή και αλληλεπίδραση με άλλους γαλαξίες αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο μελέτης της εξέλιξης των άστρων σε μικρού μεγέθους γαλαξίες. Το James Webb μπορεί να διακρίνει και να καταγράφει δεδομένα μεμονωμένων άστρων ενώ ταυτόχρονα μελετά ένα μεγάλο αριθμό άστρων. Οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου του επέτρεψαν να ζουμάρει στον WLM και να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στην επιστημονική κοινότητα

«Πιστεύουμε ότι ο WLM δεν έχει αλληλεπιδράσει με κανένα άλλο σύστημα γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για να ελέγξουμε τις θεωρίες μας για τον σχηματισμό γαλαξιών και την εξέλιξη τους. Οι περισσότεροι κοντινοί στον δικό μας γαλαξίες αλληλεπιδρούν μαζί του καθιστώντας δύσκολη τη μελέτη τους. Επιπλέον ο WLM αποτελείται από αέρια παρόμοια με αυτά που υπήρχαν στους πρώτους γαλαξίες που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν μετά την γέννηση του και δεν υπάρχουν σε αυτά τα αέρια στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο» αναφέρει η Κρίστεν ΜακΚουίν, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Rutgers στις ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα στοιχεία που κατέγραψε το James Webb από τον WLM. Βασικός στόχος της έρευνας είναι να βρεθούν στοιχεία για τις διεργασίες αστρογέννεσης στον WLM.

Naftemporiki.gr