Skip to main content

Ταξίδεψε για τον κινεζικό διαστημικό σταθμό το τελευταίο τμήμα του (βίντεο)

China Manned Space Engineering Office

Ένας από τους πιο βασικούς στόχους του εξαιρετικά φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας επετεύχθη με την εκτόξευση του τελευταίου τμήματος του διαστημικού σταθμού της χώρας. Η τρίτη μονάδα θα ολοκληρώσει την κατασκευή του σταθμού και θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει στο 100% του σχεδιασμού του.

Την τρίτη μονάδα του διαστημικού της σταθμού εκτόξευσε η Κίνα ολοκληρώνοντας έτσι τη δημιουργία του σταθμού που θα τεθεί έτσι σε πλήρη λειτουργία. Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν αυτή θα είναι η τελική μορφή του σταθμού ή αν πρόκειται να υπάρξουν και νέες προσθήκες τμημάτων. Το Πεκίνο έχει καταφέρει να κρατήσει στα στεγανά του το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας και τα τελευταία χρόνια μαθαίνουμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την εκτόξευση τους, την υλοποίηση διαφόρων διαστημικών αποστολών.

Ο μη επανδρωμένος θαλαμίσκος “Μενγκτιάν” εκτοξεύθηκε την Δευτέρα με τον πιο ισχυρό πύραυλο της Κίνας, τον Long March 5B από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα. Τον Απρίλιο του 2021 η Κίνα άρχισε την κατασκευή του διαστημικού της σταθμού με την εκτόξευση του θαλαμίσκου “Τιάνχε”, κύριου χώρου διαβίωσης των αστροναυτών. Φέτος τον Ιούλιο εκτόξευσε τον “Γουεντιάν”, όπου θα εκτελούνται επιστημονικά πειράματα. Ο βάρους 23 τόνων “Μενγκτιάν”, που είναι επίσης ένας εργαστηριακός θαλαμίσκος, αναμένεται να προσδεθεί με μια ακτινική πύλη στο ένα άκρο του “Τιάνχε” αργότερα σήμερα.

Ωστόσο ο διαστημικός σταθμός θα λάβει το τελικό του σχήμα Τ –με τον “Τιάνχε” στο κέντρο και στα πλάγια τους δύο εργαστηριακούς θαλαμίσκους– όταν επανατοποθετηθεί ο “Μενγκτιάν”, ενόσω θα βρίσκεται σε τροχιά, σε μία από τις δύο πλαϊνές ακτινικές πύλες του “Τιάνχε” . Η ολοκλήρωση του κινεζικού διαστημικού σταθμού, που έχει σχεδιαστεί για μια διάρκεια ζωής 10 ετών, θα είναι ένα ορόσημο για τις διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας, καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα σταματήσει ενδεχομένως να λειτουργεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός είναι μια ακόμη απόδειξη της αυξανόμενης επιρροής και αυτάρκειας της Κίνας στα διαστημικά εγχειρήματά της και μια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον αποκλεισμό της Κίνας από τον ISS και άλλες συνεργασίες με τη NASA. Κατά τη διάρκεια της ζωής του σταθμού, η Κίνα σχεδιάζει να διεξαγάγει περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα — από τη μελέτη του πώς τα φυτά προσαρμόζονται στο διάστημα μέχρι τη συμπεριφορά των ρευστών σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η διεθνής ζήτηση για πειράματα στον κινεζικό σταθμό θα αυξηθεί επίσης αν ο ΔΔΣ αποσυρθεί τα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον 3.000 επιστημονικά πειράματα έχουν διεξαχθεί πάνω στον ΔΔΣ από τον Νοέμβριο του 2000. Η Κίνα έχει εγκρίνει τουλάχιστον εννέα προτάσεις από επιστήμονες σε χώρες από την Ελβετία μέχρι την Ινδία για την πρώτη παρτίδα πειραμάτων σε συνεργασία με το διαστημικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ