Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για το άλλοτε «χρυσό» παιδί της Σίλικον Βάλει. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έφερε με το Facebook επανάσταση σε πολλά επίπεδα στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και συνολικά στη βιομηχανία της τεχνολογίας και ειδικά του Διαδικτύου αποκομίζοντας τεράστια οικονομική και πολιτική ισχύ.
Όμως τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία του και ο ίδιος αντιμετωπίζουν την μια κρίση πίσω από την άλλη. Οι κλυδωνισμοί ξεκίνησαν με την αποκάλυψη ότι το Facebook είχε έρθει σε συμφωνία με διάφορες εταιρείες για να πουλά σε αυτές προσωπικά δεδομένα των χρηστών χωρίς φυσικά την συγκατάθεση τους. Το σκάνδαλο πήρε τεράστιες διαστάσεις και οδήγησε τον Ζάκεμπεργκ ως κατηγορούμενο σε επιτροπές του Κογκρέσου ενώ η εταιρεία κλήθηκε να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις.
Στη συνέχεια κατέφθασαν στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία των social media νέοι παίκτες που απέκτησαν γρήγορα μεγάλη δυναμική και έγιναν ανταγωνιστές του Facebook (π.χ Tik Tok) μοιράζοντας έτσι ξανά τη πίτα του τζίρου της συγκεκριμένης αγοράς. Ακολούθως μια σειρά από μη πετυχημένες αποφάσεις του Ζάκεμπεργκ στη διοίκηση αλλά και ανάπτυξη της εταιρείας που έλαβε την ονομασία Metα για να συμπεριλάβει όλες τις δραστηριότητες και πλατφόρμες (Instagram, WhatsApp) που είχαν αποκτηθεί στην πορεία οδήγησαν στην ραγδαία πτώση της μετοχής της Metα η οποία έχει υποχωρήσει κατά 61% από τις αρχές του χρόνου.
Δεδομένης της αναμενόμενης οικονομικής ύφεσης αλλά και της επακόλουθης δραστικής μείωσης των κεφαλαίων που θα διαθέσουν τα εμπορικά τμήματα των εταιρειών στην online διαφήμιση (που αποτελεί πυρήνα των εσόδων του Facebook) οι επενδυτές της Metα ζητούν από τον Ζάκερμπεργκ να πάρει πρωτοβουλίες δραστικής περιστολής των εξόδων της εταιρείας.
Πιο χαρακτηριστική είναι η ανοικτή επιστολή που έστειλε στον Ζάκερμπεργκ ο Μπραντ Γκέρστνερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Altimeter Capital που έχει στην κατοχή της περίπου 2,5 εκατ. μετοχές της Metα. Ο Γκέρστνερ ζητά από τον Ζάκερμπεργκ να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της Metα και επιπλέον να περιορίσει σημαντικά την επένδυση της εταιρείας στο metaverse.
Ο Ζάκερμπεργκ έχει δηλώσει δημόσια ότι θεωρεί ότι το metaverse ως τον διάδοχο του κυβερνοχώρου όπως τον γνωρίζουμε και έχει στρέψει συνολικά την εταιρεία του σε αυτή την κατεύθυνση επενδύοντας ήδη πολλά δισ. δολάρια για την ανάπτυξη λογισμικού αλλά και εξοπλισμού (κάσκες κ.α.) για αυτό το νέο εικονικό κόσμο. Μάλιστα ο Ζάκεμπεργκ έχει αποφασίσει να επενδύσει ένα ποσό της τάξης των εκατό δισ. δολαρίων στο metaverse.
Ο Γκέρστνερ ζητά μείωση 20% του προσωπικού της Metα και θεωρεί εντελώς παρακινδυνευμένη την επένδυση 100 δισ. δολαρίων σε ένα αβέβαιης ακόμη προοπτικής πρότζεκτ και ζητά δραστική περικοπή των κονδυλίων για το metaverse.
Naftemporiki.gr