Skip to main content

Μπλόκο στο Internet και τα social media βάζει η κυβέρνηση του Ιράν

Η κυβέρνηση του Ιράν είχε έτσι και αλλιώς περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση των περίπου 85 εκατ. κατοίκων της χώρας στο Διαδίκτυο και η όποια πρόσβαση επιτρεπόταν λειτουργούσε υπό κρατική παρακολούθηση. Στο στόχαστρο είχαν μπει τα τελευταία χρόνια οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook και το Twitter έχουν απαγορευτεί ενώ το Telegram, το YouTube και το TikTok λειτουργούν μετ’ εμποδίων αφού συχνά μπλοκάρεται η λειτουργία τους.

Οι δύο πλατφόρμες που διατηρούσαν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους ήταν το Instagram και το WhatsApp αμφότερες ιδιοκτησίας της Metα, της μητρικής εταιρείας του Facebook. Απουσία των υπολοίπων social media οι δύο πλατφόρμες είχαν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου στο Ιράν.

Η ομάδα NetBlocks που λειτουργεί ως παρατηρητής της λειτουργίας του Διαδικτύου έκανε γνωστό ότι μετά το ξέσπασμα των ταραχών στο Ιράν με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών έχει διακοπεί η λειτουργία και των Instagram και WhatsApp.

Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες ότι η Metα συμβάλει αν όχι στο ολικό μπλοκ της πλατφόρμας στο Ιράν στον περιορισμό της έκφρασης των χρηστών. Η εταιρεία διαθέτει οργανωμένο τμήμα ελέγχου και διαχείρισης των αναρτήσεων των χρηστών στο Ιράν με τους εργαζομένους στο τμήμα αυτό να γνωρίζουν την περσική γλώσσα. Έτσι ακόμη και πριν την διακοπή της λειτουργίας της πλατφόρμας διαγράφονταν πολλά σχόλια και αναρτήσεις των χρηστών με την πάγια σε αυτές τις περιπτώσεις δικαιολογία ότι αυτά τα σχόλια και αναρτήσεις αντιβαίνουν τις αρχές λειτουργίας και την πολιτική της πλατφόρμας και της Metα.

Η NetBlocks αναφέρει επίσης ότι σε αντίθεση με ότι έχει συμβεί σε άλλες χώρες που μπλοκάρουν ή περιορίζουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο (π.χ Ρωσία) το Ιράν έχει καταφέρει να μην μπορεί να συνδεθεί κάποιος στο Internet μέσω συνδέσεων VPN ή διακομιστών μεσολάβησης (proxy servers) και άρα η πρόσβαση των κατοίκων στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Διαδικτύου είναι πλέον από αδύνατη ως απόλυτα ελεγχόμενη αυτή τουλάχιστον την χρονική στιγμή.

Naftemporiki.gr