Skip to main content

Οι πόλοι της Σελήνης μετακινήθηκαν 300 χλμ. μετά από «βομβαρδισμό» αστεροειδών

Οι δύο πόλοι της Σελήνης αποτελούν για διαφόρους λόγους τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος των διαστημικών υπηρεσιών για προσεδάφιση επανδρωμένων αποστολών στον φυσικό μας δορυφόρο αλλά και δημιουργία των πρώτων βάσεων εκεί. Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των δύο πόλων και ειδικά του νότιου με κυριότερη την ύπαρξη νερού σε παγωμένη μορφή. Αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια τεχνολογίες και μέθοδοι χρήσης του νερού της Σελήνης (και του Άρη) τόσο για κατανάλωση όσο και για παροχή οξυγόνου αλλά και καυσίμων στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν εκεί.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Planetary Science Journal» επιστήμονες στο Διαστημικό Κέντρο Goddard της NASA υποστηρίζουν ότι οι δύο πόλοι της Σελήνης δεν βρίσκονταν στη θέση που είναι σήμερα όταν δημιουργήθηκε ο φυσικός μας δορυφόρος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η Σελήνη υπέστη στην πρώτη φάση της ύπαρξη της ότι υπέστη και η Γη, δηλαδή ένα ανηλεή βομβαρδισμό από αστεροειδείς και κάθε είδους διαστημικούς βράχους.

Οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές έδειξαν ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί μετακίνησαν τους δύο πόλους κατά περίπου 300 χλμ. από το αρχικό τους σημείο. Η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί προσθέτει νέα δεδομένα στην κατανόηση των συνθηκών που επικρατούν στους δύο πόλους επιτρέποντας έτσι να οργανωθούν καλύτερα οι επανδρωμένες αποστολές που έχει αποφασισθεί να πραγματοποιηθούν εκεί μέχρι τέλος της δεκαετίας τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα. Μάλιστα οι δύο υπερδυνάμεις διεκδικούν τις ίδιες περιοχές προσελήνωσης ξεκινώντας ένα άτυπο… ψυχρό πόλεμο αυτή την φορά μακριά από τα σύνορα του πλανήτη μας.

Naftemporiki.gr