Skip to main content

Σοβαρά κενά ασφαλείας στο Twitter καταγγέλει ο (χάκερ) υπεύθυνος ασφαλείας της πλατφόρμας

Ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας εμφανίστηκε ο Πέιτερ Ζάτκο πρώην διάσημος χάκερ ο οποίο είχε προσληφθεί στη συνέχεια από το Twitter ως επικεφαλής του τομέα ασφάλεια της πλατφόρμας. Ο Ζάτκο επανέλαβε με τον πλέον επίσημο τρόπο προηγούμενες δημόσιες αναφορές του ότι το Twitter ακολουθώντας την πρακτική και άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και ειδικότερα των εταιρειών στις οποίες ανήκουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βάζουν στο περιθώριο την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών για να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

«Δεν είναι καθόλου τραβηγμένο να πούμε ότι ένας υπάλληλος του Twitter μπορεί να πάρει τον έλεγχο των λογαριασμών στην πλατφόρμα όλων των παρισταμένων γερουσιαστών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάτκο. Σύμφωνα με το πρώτη στέλεχος της πλατφόρμας η εταιρεία είχε κενά ασφαλείας σε πολλά επίπεδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι διαπιστώθηκε ότι ένας πράκτορας της κυβέρνησης της Ινδίας προσελήφθη ως εργαζόμενος στο Twitter γεγονός που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μπορούν να πέσουν στα λάθος χέρια.

Είπε επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει οργανωμένο δίκτυο διαχείρισης των δεδομένων και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν κάποια δεδομένα ενός χρήστη έχουν αποθηκευθεί σε κάποιο σύστημα της εταιρείας ή αν έχουν διαγραφεί αν αυτό πρέπει να γίνει. Εκπρόσωπος του Twitter αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα λειτουργεί με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας τόσο για την εσωτερική του λειτουργία όσο και για τον έλεγχο των ατόμων που πρόκειται να προσληφθούν στην εταιρεία.

Οι ισχυρισμοί του Πέιτερ Ζάτκο αποτέλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο ένα νέο ατού στα χέρια των δικηγόρων του Έλον Μασκ που προσπαθεί να σπάσει τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter χωρίς να πληρώσει τη συμφωνημένη ρήτρα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

UPDATE: Το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) οι μέτοχοι του Twiiter ψήφισαν υπέρ της εξαγοράς της πλατφόρμας από τον Ελον Μασκ όπως αυτή είχε συμφωνηθεί εξ αρχής παρά το γεγονός ότι ο αμερικανός μεγιστάνας έχει υπαναχωρήσει και έχει ξεκινήσει δικαστική διαδικασία για την διάλυση της συμφωνίας. Να σημειωθεί πώς όταν ο Μασκ εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την αγορά του Twitter οι μέτοχοι είχαν ταχθεί εναντίον αυτής της προοπτικής αλλά η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στην συμφωνία με τον ιδιοκτήτη της Tesla και της Space X. Στη συνέχεια ο Μασκ είπε ότι τα στοιχεία που του είχαν δοθεί από την πλατφόρμα όσον αφορά τον πραγματικό αριθμό ενεργών χρηστών ήταν παραπλανητικά και απέσυρε το ενδιαφέρον του. Είχαν όμως υπογραφεί τα σχετικά έγγραφα και υπήρχε ρήτρα υπαναχώρησης ύψους ενός δισ. δολαρίων τα οποία και αποτελούν πλέον το αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Naftemporiki.gr