Skip to main content

Πρώην διοικητές της NASA λένε «σχιζοφρενική» τη διαστημική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας

Λίγες ώρες μετά την αναβολή της εκτόξευσης της αμερικανικής αποστολής Artemis I στη Σελήνη οι δύο προηγούμενοι διοικητές της NASA δημοσιοποίησαν την απορία και ταυτόχρονα αντίθεση τους με τη στάση που κρατούν οι ΗΠΑ στο διαστημικό τομέα απέναντι στη Ρωσία.

«Θα σας πω ότι η πολιτική της χώρας μας απέναντι στη Ρωσία όσον αφορά τις διαστημικές πτήσεις είναι σχιζοφρενική» υποστήριξε ο Τζιμ Μπράιντστιν σε εκδήλωση του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Ο Μπράιντστιν διετέλεσε διοικητής της NASA από τον Απρίλιο του  2018 ως τον Ιανουάριο του 2021.

«Από τη μια πλευρά κάνουμε ότι μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά στην οικονομία της Ρωσίας έτσι ώστε να μην μπορούν να κάνουν τίποτε μεγάλο και σημαντικό και από την άλλη πλευρά έχουμε αναπτύξει ένα διαστημικό πρόγραμμα που εξαρτάται απόλυτα από τη Ρωσία όσον αφορά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Καλώ κάθε μέλος του Κογκρέσου και κάθε γερουσιαστή να αρχίσουν και μάλιστα γρήγορα να χρηματοδοτούν προγράμματα κατοίκησης του ανθρώπου στο Διάστημα ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» ανέφερε ο Μπράιντστιν που δήλωσε ότι ο τερματισμός του προγράμματος διαστημικών λεωφορείων της NASA το 2011 έκανε τις ΗΠΑ «υπερεξαρτημένες» από τη Ρωσία.

Ο πρώην διοικητής της NASA ανέφερε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικές κινήσεις από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις συνεργασίες που θα έχει στο φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis που έχει στόχο την δημιουργία βάσεων στη Σελήνη και τη μετατροπή της σε ενδιάμεσο σταθμό για τον Άρη και άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Τσαρλς Μπόλντεν που διετέλεσε διοικητής της NASA από το 2009 ως το 2017 επισήμανε αυτή την αντίθεση αλλά ήταν περισσότερο διπλωματικός στην τοποθέτηση του αναφέροντας ότι το επιστημονικό προσωπικό της Ρωσίας είναι εξαιρετικό αλλά το πρόβλημα είναι η πολιτική της ηγεσία. «Παρά τις εντάσεις που βιώναμε και εμείς ως υπηρεσία στο πολιτικό επίπεδο προσπαθήσαμε να ανοίξουμε νέους δρόμους διαστημικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την Κίνα» ανέφερε ο Μπόλντεν.