Πρίν από πέντε μήνες το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble «είδε» το φως του πιο μακρινού μεμονωμένου άστρου που έχει ποτέ παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Το άστρο, το οποίο ονομάστηκε Earendel (σημαίνει «άστρο της αυγής» στα παλαιά αγγλικά), βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ απόστασης ήταν ένα άστρο σε απόσταση 4 δισ. ετών φωτός, που είχε βρεθεί πάλι από το Hubble το 2018. Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση στον χώρο και τον χρόνο. Οι επιστήμονες όταν ανακαλύφθηκε το άστρο εκτίμησαν ότι έχει τουλάχιστον 50 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο μας και είναι εκατομμύρια φορές πιο φωτεινό.
Tο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε τα πανίσχυρα όργανα του στον γαλαξία Sunrise Arc στον οποίο βρίσκεται το Earendel.Η ποιότητα και καθαρότητα των εικόνων που κατέγραψε από τον γαλαξία είναι σύμφωνα με τους ερευνητές που τις μελετούν σαν να μεγέθυνε χίλιες φορές τις εικόνες που είχε καταγράψει το Hubble από εκεί και υπήρχε η προσδοκία ότι οι παρατηρήσεις του James Webb θα αποκάλυπταν νέα στοιχεία για αυτόν τον αστρικό Μαθουσάλα.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins στις ΗΠΑ μελετά τα δεδομένα του James Webb και παρουσιάζουν τα πρώτα αποτελέσματα τους στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv. Όταν ανακαλύφθηκε το Earendel διατυπώθηκε από ορισμένους ειδικούς η άποψη ότι το Earendel είναι στη πραγματικότητα δυαδικό σύστημα, δεν είναι δηλαδή ένα άστρο αλλά δύο που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και η τεράστια απόσταση στην οποία βρίσκεται πιθανώς προκαλεί μια κοσμική οπτική ψευδαίσθηση ενώνοντας το φως που φτάνει σε εμάς.
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης ενισχύουν την πιθανότητα το Earendel να είναι ένα και μόνο άστρο. Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα άστρο αλλά θεωρούν ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο και μάλιστα έκαναν και κάποιους υπολογισμούς.
Εκτιμούν ότι το Earendel έχει μάζα 20-200 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και αναπτύσσονται σε αυτό θερμοκρασίες περίπου 16 χιλιάδων βαθμών Κελσίου. Οι αναλύσεις των δεδομένων που έχει καταγράψει το James Webb από το Earendel συνεχίζονται και αναμένεται τον προσεχή Δεκέμβριο να έχουμε νέα πιο ακριβή στοιχεία για την θερμοκρασία και φωτεινότητα του.