Skip to main content

Επαναστατική μέθοδος δημιουργίας των μέσων διαβίωσης του ανθρώπου στον Άρη

Σχεδόν το σύνολο των τεχνικών μέσων που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί ένα επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη έχει αναπτυχθεί ή βρίσκεται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης. Κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο ιστορικό επανδρωμένο ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη.

Όμως για να μπορέσει να μπορέσει ο άνθρωπος να ζήσει στις άκρως αφιλόξενες συνθήκες του Άρη θα πρέπει να μπορεί να παράγει εκεί τα βασικά υλικά διαβίωσης όπως τον αέρα που θα αναπνέει, τα καύσιμα που θα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του εντός και εκτός πλανήτη και φυσικά τα τρόφιμα που θα καταναλώνει.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί διάφορες τεχνολογίες και μέθοδοι δημιουργίας αυτών των βασικών «υλικών» επιβίωσης και διαμονής στον Άρη. Κάποιες από αυτές έχουν περάσει μάλιστα στο στάδιο της υλοποίησης και δοκιμών τους. Διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λισαβώνας δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία παρουσιάζεται ένα σύστημα επεξεργασίας χημικών μορίων έτσι ώστε να παράγονται τα μόρια εκείνα που θα είναι χρήσιμα στη δημιουργία οξυγόνου, καυσίμων και καλλιεργειών τροφίμων. Την έρευνα αυτή χρηματοδοτεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Η νέα προτεινόμενη μέθοδος βασίζεται στη χρήση πλάσματος για τον διαχωρισμό αλλά και την ανακύκλωση μορίων με στόχο την αξιοποίηση τους για το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα. Με τον όρο πλάσμα οι επιστήμονες αναφέρουν την κατάσταση της ύλης στην οποία αυτή δεν λαμβάνει συγκεκριμένο όγκο και σχήμα που να οφείλεται στην ίδια (όπως συμβαίνει στα αέρια), και επιπλέον βρίσκονται ελεύθερα και όχι σε μοριακούς δεσμούς τα ηλεκτρικά φορτισμένα ατομικά της σωματίδια (ιόντα και ηλεκτρόνια). Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι αρχικές δοκιμές αυτής της μεθόδου έχουν παρουσιάσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και δείχνει ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη βιώσιμων συνθηκών στον Άρη.