Skip to main content

Στη Βουλγαρία ζούσαν οι τελευταίες αρκούδες πάντα της Ευρώπης

Για πολλά χρόνια οι επιστημόνες θεωρούσαν τις συμπαθέστατες αρκούδες πάντα ενδημικό είδος της ανατολικής Ασίας. Όμως τα τελευταία δέκα χρόνια μια σειρά από ευρήματα έδειξαν ότι όχι μόνο υπήρχαν αρκούδες πάντα στην Ευρώπη αλλά ότι εμφανίστηκαν στη δική μας ήπειρο και στη συνέχεια μετανάστευσαν στην Ασία. Ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Ισπανία είχαν αποδείξει τη συγγένεια μεταξύ των ευρωπαϊκών πάντα και των ασιατικών και ότι τα ευρωπαϊκά είδη προϋπήρξαν των ασιατικών. Διαπιστώθηκε ότι τα ευρωπαϊκά είδη ήταν μικρότερα σε μέγεθος από τα πάντα που εμείς γνωρίζουμε.

Στη δεκαετία του 1970 είχαν βρεθεί σε μια περιοχή της βόρειας Βουλγαρίας απολιθώματα και πιο συγκεκριμένα κάποια δόντια τα οποία διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε ένα αρχαίο εξαφανισμένο σήμερα ζώο αλλά δεν δεν μελετήθηκαν πιο αναλυτικά. Τα δόντια  μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σόφια και με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής παλαιοντολόγους του μουσείου παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που έκανε σε αυτά τα δόντια. 

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές τα δόντια ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αρκούδων πάντα το οποίο ζούε πριν από περίπου έξι εκατ. έτη και έλαβε την επιστημονική ονομασία Agriarctos nikolovi. Το είδος αυτό είχε παρόμοιο μέγεθος με τα μεγάλα πάντα της Κίνας και επίσης από τις γονιδιακές αναλύσεις και συγκρίσεις φαίνεται ότι αποτελεί τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά είδη πάντα και σε αυτά της Ασίας.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι αρκούδες πάντα είχαν ήταν αρχικά σαρκοβόρα ζώα αλλά ο ανταγωνισμός με άλλα μεγαλύτερα σε μέγεθος είδη αρκούδων τις οδήγησε στο να αναπτύξουν φυτοφαγική διατροφή η οποία όσον αφορά τα πάντα της Κίνας εξελίχτηκε σε διατροφή αποκλειστικά από μπαμπού.

Όπως φαίνεται από την νέα μελέτη το Agriarctos nikolovi αποτελεί και ένα είδος, ίσως το πρώτο ευρωπαϊκό, που ακολουθούσε αμιγώς φυτοφαγικό διαιτολόγιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές κλιματικές αλλαγές προκάλεσαν οικολογική καταστροφή στις περιοχές που ζούσαν και έτσι δεν είχαν πλέον διαθέσιμους χώρους να ζήσουν αλλά ούτε και διαθέσιμη τροφή με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν.