Skip to main content

Ανεζίνα Σολωμονίδου: Με το James Webb θα «τρυπώσουμε» σε πλανητικά συστήματα για την ύπαρξη ζωής

Του Θοδωρή Λαΐνα
 
Η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ανθρωπότητα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη δημοσίευση των πρώτων εικόνων που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από όλα τα μήκη και πλάτη του Σύμπαντος σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
Η Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, Πλανητική Γεωλόγος στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, συνεργάτιδα της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος μίλησε στο Naftemporiki.gr για αυτή την νέα εποχή αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα από τη λειτουργία του James Webb, του ισχυρότερου και πιο προηγμένου διαστημικού τηλεσκοπίου που κατασκεύασε ο άνθρωπος
 
Πως σχολιάζετε την έναρξη λειτουργίας του James Webb και τι αναμένουμε από αυτό;
Είναι γνωστό πλέον πως η ανθρώπινη εξέλιξη προχωρά παράλληλα με την εξερεύνηση του Διαστήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί από την έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια και την ανάγκη χαρτογράφησης των κοσμικών μας ριζών προκύπτουν νέες αποστολές και νέα εργαλεία, τα οποία μας προσφέρουν καινούρια ή συμπληρωματική γνώση ή και επαναπροσδιορίζουν πλήρως αυτά που νομίζαμε ότι γνωρίζουμε. Αυτή είναι η άλλωστε και η μαγεία της επιστήμης και της εξερεύνησης.
Κάπως έτσι λοιπόν το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb (JWST) με τον τεράστιο καθρέφτη του και τα μεγάλης ακρίβειας όργανα του κατάφερε να καταγράψει τις πιο λεπτομερείς μετρήσεις αστρικού φωτός που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα και να απεικονίσει με μοναδική ευκρίνεια ένα μέρος του Σύμπαντος.
Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις από το Webb γίνονται στο υπέρυθρο μήκος του φάσματος, κάτι που προσφέρει πολυδιάστατες πληροφορίες στην εξερεύνηση. Πέρα από τις πραγματικά εξωπραγματικές φωτογραφίες που λαμβάνουμε, παίρνουμε δεδομένα σχετικά με τη χημεία των διαφόρων ουράνιων σωμάτων, τη δομή των γαλαξιών, καταφέρνουμε να «τρυπώσουμε» μέσα στα ηλιακά συστήματα και να δούμε τα πλανητικά τους συστήματα και κατά πόσο μοιάζουν με το δικό μας, ακόμα και αναγνωρίσουμε πιθανές ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής πέρα από τον δικό μας πλανήτη.     
 
Αν σας έδιναν αύριο το πρωί την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε το James Webb τι θα επιλέγατε να δείτε;
Προσωπικά και μέσα από το δικό μου ερευνητικό πεδίο ενδιαφέροντος, αν ποτέ έχω τη δυνατότητα να δανειστώ λίγο χρόνο από το Webb θα το στρέψω πίσω προς τη δική μας γειτονιά και το σώμα που μοιάζει περισσότερο με τη Γη στο ηλιακό μας σύστημα που δεν είναι άλλο από τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Για τον Τιτάνα πέρα από την πληθώρα πληροφοριών που λάβαμε από τα 13 χρόνια παρατήρησης της αποστολής Cassini-Huygens, έχουμε διαχρονικές παρατηρήσεις από γήινα τηλεσκόπια διαφορετικών διακριτικών ικανοτήτων και φασμάτων και εάν σε αυτές προσθέσουμε παρατηρήσεις από το υπερσύγχρονο Webb τότε θα αγγίξουμε εξαιρετικά επίπεδα συνδυαστικής πληροφορίας.
Έτσι, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τις ήδη πολύ ενδιαφέρουσες και σε επίπεδο αστροβιολογίας και πιθανότητας ύπαρξης της ζωής λίμνες υδρογονανθράκων του Τιτάνα ή και να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη μεγάλων κρυοηφαιστείων στην επιφάνεια. To Webb λοιπόν από την συγκριτικά πολύ μικρή γειτονιά του Τιτάνα έως τα μεγάλα αντικείμενα του σύμπαντος, όπως είναι οι γαλαξίες και τα νεφελώματα, θα μας προσφέρει σιγά σιγά ένα ταξίδι στη βιογραφία του σύμπαντος από τα αρχικά χρόνια της δημιουργίας του μέχρι σήμερα.